Tíz bemutatót tart a jövő évadban az Örkény Színház
Dátum: 2024. május 22., szerda, 10:43

Tíz bemutatót tart a jövő évadban az Örkény István Színház, amely húszéves jubileumát ünnepli és ebből az alkalomból számos kísérőprogram gazdagítja műsorát.

A bemutatók közül hét ősbemutató, ez jelzi azt a törekvést, hogy az új színpadi irodalomra és a jelenkor formanyelvére figyelő kortárs színház legyen az Örkény - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, július 5-én a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban bemutatott [ESCAPE] - A Donkihóte-projekt októberben kerül a Madách téri színház repertoárjára. Ezt megelőzően az évad első bemutatója a Galilei élete lesz; Bertolt Brecht művét Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.

Decemberben zenés bemutatót tartanak, Aesopus állatmeséiből Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos készít "fabularevüt" A nyúl füle címmel.

2025 tavaszán Michael Haneke Szerelem című filmjének színpadi adaptációját Ördög Tamás rendezi, Pogány Judit és Gálffi László főszereplésével. A nagyszínpadi évadot Bodó Viktor rendezése zárja, aki Füst Milán Boldogtalanok című drámáját állítja színpadra.

A stúdióban elsőként Kiss-Végh Emőke állítja színpadra saját darabját Romantika címmel. A következő stúdióelőadás Puskin Anyegin című műve, Dohy Balázs rendezésében. Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét Gáspár Ildikó állítja színpadra, a színpadi adaptációt is ő készíti.

Két önálló est is helyet kap az új évadban: Bíró Kriszta rendezőként debütál az Ostromdressz című darabbal, amit Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján alkalmazott színpadra Kókai Tünde számára, valamint Gálffi László önálló estjét is bemutatják, amelyben kollégáját és barátját, a száz éve született Darvas Ivánt idézi meg.

A társulatba visszatér alkotói szabadságáról Gálffi László, visszaveszi szerepeit a Jelenetek a bábuk életéből és az Isten című előadásban. A színházhoz szerződik Szaplonczay Mária, akit az Örkény közönsége már két produkcióban, a Solnessben és a Bűn és bűnhődésben is láthatott.

Az idén húszéves jubileumát ünneplő színház ebből az alkalomból megszervezendő programjairól bővebb tájékoztatást ősszel kapnak a nézők - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ