Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház
Dátum: 2024. május 24., péntek, 15:21

Május 24-én mutatják be Hunyady Sándor A három sárkány, avagy a három nagynéni című vígjátékát a Békéscsabai Jókai Színházban. Az évad utolsó nagyszínpadi előadását Katkó Ferenc rendezi.

Katkó Ferenc az olvasópróbán elmondta, az előadás "egy jó értelemben vett Hunyady-karikatúra lesz"; egy "színes, pörgős előadással szeretném bemutatni, hogy mennyire örökmozgó, világlátott ember volt Hunyady".

Utóbbit magyar, román, szerb népzenei elemekkel támasztják alá, amelyekre a koreográfiát ifjabb Mlinár Pál tervezte, a korhű muzsikát Schäfer Szilveszter zenekara szolgáltatja - emelte ki.

A rendező közölte, a mű Hunyady Sándor egyik legvidámabb alkotása, 1936-ban film is készült belőle; az ő célja a darab egyik karakterén keresztül bemutatni a színészi pálya kihívásokkal és munkával, emberséggel teli oldalát. "Hivatásuk ugyan kirakatba teszi őket, de ettől a színészek még ugyanolyan hús-vér emberek, mint bárki más" - fogalmazott.

Egyed Zoltán díszlettervező békebeli, nosztalgikus érzéseket tükröző, rajzolt díszletet, "vintage stílusú képeslapot" tervezett. A darab négy helyszínét, az illuzórikus világot stilizált formában jelenítik meg. A Kiss Kata által tervezett jelmezeket egy-egy színnel varrják körbe, erős kontúrt adva azoknak.

A történet szerint Csaholyi Balázs szerencsés férfi: három nővérrel, pazar vidéki otthonnal és remek fiúgyermekkel büszkélkedhet. Csakhogy a pénz kifolyik a keze közül, ezért lánytestvérei minden lépését lesik. Fia sem különb, fővárosi joghallgatóként kisebb vagyont tapsolt már el. A rossznyelvek egy gyönyörű színésznőről is rebesgetnek valamit az ügy kapcsán, így a nővérek kétségbeesetten Id. Csaholyit küldik Budapestre, hogy egyenesbe tegye a dolgokat. Ő már 10 éve nem mozdult ki a birtokról, s most feltett szándéka, hogy csatlakozzon züllött fiához, és minden pénzét léha társaságban verje el.

A főbb szerepeket Csomós Lajos, Kovács Edit, Liszi Melinda, Nánási-Veselényi Orsolya, Csonka Dóra, Tege Antal és Bartus Botond alakítja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ