Sokszínű programok az Esztergomi Várszínház 35. évadában
Dátum: 2024. június 6., csütörtök, 9:33

Idén ünnepli 35. évadát a régi török temető helyén épült Esztergomi Várszínház, a június 26-i évadnyitón a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be Csokonai Tempefői című művének feldolgozását - közölték az MTI-vel a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az eltelt évtizedekben 85 saját és koprodukciós premiert tartottak, ebből 18 ősbemutató volt, éves átlagban 10 ezer körüli nézőszámmal.

A várszínházban a határon túli magyar társulatok szinte mindegyike fellépett, rendszeres visszatérőknek számítanak Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházai. Június 29-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő Visky András Caravaggio című darabját.

Olyan népszerű produkciók is érkeznek idén Esztergomba, mint Quilter ismert komédiája, a Mr. és Mrs. Pindroch Csaba és Verebes Linda alakításával, vagy Egressy Zoltán remekműve, a Sóska, sültkrumpli Hargitai Iván rendezésében.

Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója július 5-re esik - Verebes Ernő Pengetangó című musical drámáját az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadás rendezője Tapasztó Ernő.

Könnyed kikapcsolódást kínál a L art Pour L art Légitársaság estje és a Tolcsvay László, Müller Péter ,Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma.

A Bazilika előtti téren 800 néző foglalhat helyet az augusztus 9-ére és 10-re meghirdetett koncerteken. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című esten a világhírű "énekes színésznő" karakterét idézi meg, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra.

Az Esztergomi Várszínház hagyományos kísérő rendezvénye az Esztergomi Bábos Tábor, melyet 24. alkalommal rendeznek meg. Augusztus 5-től 9-ig nagyváradi színészek vezetik be a gyerekeket a színház világába.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén, a Budai toronyban, amely egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ