Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház
Dátum: 2024. június 17., hétfő, 9:17

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.

A jövő évad szeptember 15-én a Radnóti Színház Nyílt napjával indul, de a közönség már a Pozsonyi Pikniken is találkozhat a társulat művészeivel - áll a színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az első bemutató október 20-án Lev Birinszkij Bolondok tánca című társadalmi szatírája, amelyet Sebestyén Aba állít színpadra. Alig egy héttel később mutatják be a Keres Emil Próbateremben, Deák Krisztina rendezésében Bálint András új önálló estjét, a Kosztolányit.

November végén nemzetközi összefogásban létrejött produkció látható, amelynek a Gólem Színház ad otthont. Franz Kafka halálának 100. évfordulójára emlékezve 100-szor is Kafka munkacímmel elbeszélései elevenednek meg Borgula András, Sahin-Tóth Sára és Regős Simon rendezésében.

A decemberi bemutatót Valló Péter rendezi, a márciusit Nagy Péter István állítja színpadra. Mindkét bemutató szerzőjét és címét később közlik, mert a szerzői jogokról történő tárgyalások még tartanak - írják.

Az évad utolsó bemutatója május 3-án a Hullámtörés: Lars von Trier filmje alapján Szenteczki Zita rendez színházi előadást.

"Rendkívül gazdag és kerek évadot zártunk. Teltházakkal, díjakkal, a közönség és a szakma által sűrűn méltatott bemutatókkal, valamint sok más projekttel: podcast-sorozattal, kiállítással, Az utolsó osztálykirándulással" - idézik Kováts Adélt.

Kiemelte: a színház idei évadának fókuszába a családi viszonyok, működések és krízisek, valamint a gyerekek, az ifjúság helyzete került. "Az évad során az akadálymentesség gondolatisága és a társadalmi felelősségvállalás meghatározó volt számunkra. A 3tél, az Istentelen ifjúság, az Oidipusz és A pelikán kortárs megszólalása erős látleletet ad a világról, amiben élünk" - mondta.

Az évadzárón a jubiláló tagokat is köszöntötték, mint kiemelik, 30 éve szerződött a társulathoz Martin Márta. Nyugdíjba vonul a Radnótiból 38 eltöltött év után Magyar Éva kézbesítő és Badics András hangtárvezető, akinek munkájára 13 évig számíthattak.

Nyolcévadnyi tagság után a szabadúszást választja Lovas Rozi, de a jelenleg futó előadásaiban továbbra is látható lesz. Szintén szerepei egy részét megtartva más színházhoz szerződik Nagy Márk és Kuttner Bálint. A jövő évadban visszatér a szülési szabadságról Mészáros Blanka, és az utóbbi években több darabban is látható Bata Éva mint társulati tag lép színpadra.

A színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtó színésznek járó Kicsi-díjat Martin Márta és Schneider Zoltán kapta. A Legjobb színésznő Tóth Ildikó, a Legjobb színész Major Erik lett, a közönségdíjat pedig Sodró Eliza nyerte el. A színház Legjobb dolgozója a társulat szavazatai alapján Szabó Mónika fodrásztár-vezető. A titkárság tavaly alapított TITK-díját, amely ezúttal a legstabilabb idegrendszerért járt, Herfert Szabolcs világosító kapta. Az évadot a hagyományos Magvető-esttel zárta a színház.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ