Évadzárás a Nemzeti Színházban
Dátum: 2024. június 25., kedd, 9:41

A 2023/24-es évadban a Nemzeti Színház 8 bemutatót tartott, a teátrumban 115 produkció és 408 előadás volt látható, a látogatók száma meghaladta a 120 ezret, ami 98 százalékos látogatottságot jelent - közölte a színház hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a színház díjai közül a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt - amelyet az a művész kaphat, aki kiemelkedően sokat tesz a versek népszerűsítéséért -, valamint a Farkas-Ratkó-díjat - amely 40 év alatti művésznek az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért adható - Herczegh Péter nyerte el.

A legjobb női alakításért járó Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a legjobb férfi alakításért odaítélt Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. A társulatért a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatársnak odaítélt Németh Antal-díjat Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője vehette át.

A Kulissza-díjat, amelyet az előadások létrejötte érdekében dolgozó "háttérmunkatárs" kaphat meg, Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta.

A 2023/24-es évadban a színház vidéki helyszíneken 15 előadást játszott, a külföldi vendégjátékok száma 9 volt. A 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón 23 produkciót, a Jelen/Lét Fesztiválon 24 produkciót láthatott a közönség.

A teátrum repertoárjából 62 előadás volt látható Magyarország különböző városaiban és falvaiban. Óriási érdeklődés övezte a Háztűznéző marosvásárhelyi, valamint a Fedák Sári című előadás székelyudvarhelyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári turnéját - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a magyar-török kulturális évad keretében Antalyába utazott a társulat a Körhinta című produkcióval, amelyet álló tapssal fogadott a közönség.

A színházban vendégeskedett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Déryné Program, a Cervinus Teátrum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Kazán István Kamaraszínház, a Cervantes Intézet és a Dél-Pesti Tankerület.

A teátrum helyet adott Földes László Hobo koncertjének, Fabók Mancsi előadásának és a Tündérkerti Gálaestnek. A színházban zajlott a Nemzeti VERSeny, a Versünnep Fesztivál, a Pajtaszínházi Szemle, a 371 csillag gála, valamint a kaposvári és budapesti színművészeti egyetemek hallgatóinak vizsgaelőadásait is itt tartották - sorolják, kiemelve, hogy április 15-én gálaesttel ünnepelték meg Bodrogi Gyula 90. születésnapját.

A gyermekek és a fiatalok olyan programokon vehettek részt, mint a Kölyöknapok, színház-pedagógiai foglalkozások, pályaorientációs épületismertetés, az Ádámok és Évák Ünnepe, illetve Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Bánk bán című előadás kapcsán. Kilenc alkalommal jelent meg idén is a Nemzeti Magazin. A színházi olimpiáról album készült Kornya István szerkesztésében, és hamarosan elkészül a Nemzeti Színház legújabb évadkönyve is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ