Nyolcvanezer néző a most záruló évadban az Örkény Színházban
Dátum: 2024. július 4., csütörtök, 14:22

Nyolcvanezer nézőt vonzott és 98 százalékos látogatottságot ért el a most záruló évadban az Örkény István Színház.

A színház hétfői közleménye szerint öt új bemutatót tartottak, 451 alkalommal fogadtak közönséget, 351 saját és 42 befogadott előadást láthatott a 80 ezer néző.

Az ÖrkényKÖZ műhely két új produkciót hozott létre - egy tantermi előadást és egy közösségi színházi előadást, amelyeket összesen 41 alkalommal láthatott a közönség.

A színház 12 produkciót streamelt, amelyet 3135 jegyvásárló néző kísért figyelemmel. Az egyéb rendezvények, könyvbemutatók, konferenciák, felolvasások száma az évadban 17 volt, a színház 9 alkalommal vendégszerepelt az országhatáron belül. Ősszel megrendezték a Freeszemle találkozót, ahol a Freeszfe Egyesület 18 előadását láthatta a közönség.

Az évadban a legtöbb előadást Ficza István játszotta, aki 142 alkalommal lépett színpadra, a legtöbbet, 193 alkalommal, Kókai Tünde próbált.

Folytatódott a WMN és az Örkény Színház közös műsora, a Nyílt lapokkal. A 7. kerülettel több közös rendezvény is megvalósult. A Concerto Budapest Müpa-beli fellépésein a színház művészei irodalmi alkotásokat adtak elő.

A nézői szavazatok alapján a Pünkösti Andor-díjat Ficza István kapta. A doktor Varsányiné-díjat, amelyet a társulat ítél oda annak a nem színész dolgozónak, aki a legtöbbet tette a színház működéséért, Oláh Attila fővilágosító vette át.

A társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, Gálffi László pedig visszatér alkotói szabadságáról.

A teátrum a jövő évadban a plzeni és stuttgarti nemzetközi színházi fesztiválokra kapott meghívást, illetve együttműködésben hoz létre előadást a Theaterhaus Jena társulatával.

A jövő szezonban a színház tíz új bemutatót tart. A kiegészítő programokat a színház alapításának huszadik évfordulója jegyében szervezik meg, és szeptember 7-én, az Örkény Kerten hirdetik meg.

A nagyszínpadi bemutatók között az [ESCAPE] - A Donkihóte-projekt (írta: Kovács D. Dániel-Závada Péter-Varga Zsófia), a Galilei élete (Bertolt Brecht), A nyúl füle (Aesopus-Dargay Marcell-Fábián Péter-Parti Nagy Lajos), a Szerelem (Michael Haneke) és a Boldogtalanok (Füst Milán) kapott helyet.

A stúdiószínpadi premierek között van a Romantika (Kiss-Végh Emőke), az Anyegin (Puskin), a Sokszor nem halunk meg (Tompa Andrea), az Ostromdressz (Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján színpadra alkalmazza Bíró Kriszta), valamint Gálffi László önálló estje.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ