Hírek

Száznegyven éve, 1883. szeptember 21-én mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta ez a nap a magyar dráma napja, az új Nemzeti Színház 2002-ben a magyar drámairodalom klasszikusának előadásával nyílt meg. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Hírek

A Vígszínház 2023/24-es évadának első bemutatója szeptember 23-án Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka lesz Mohácsi János rendezésében, míg a Pesti Színházban október 7-én Hanoch Levin, izraeli drámaíró Krum című tragikomédiáját láthatják a nézők Valló Péter rendezésében.

Hírek

Tizennégy előadással, köztük két magyar nyelvű produkcióval várja a legkisebbeket az idén a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, amelyet szeptember 17. és 22. között rendeznek meg - közölték a szervezők kedden.

Hírek

Néhány héttel a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház sikeres nyári programjának lezárását követően szeptember végén elkezdődik a kőszínház évad Mórahalmon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hírek

Hét bemutatóval várja az érdeklődőket a Thália Színház az új évadban: az első bemutató a Groucho Marx életéről szóló vígjáték, Arthur Marx és Robert Fisher Nőt vagy életet! című darabja lesz Paczolay Béla rendezésében.

Hírek

Négy új bemutatóra, köztük egy felnőtteknek szóló darabra és a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozójára is készül a 2023/2024-es évadban a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata.

Hírek

Négy bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, kiemelten megcélozva idén a felnőtt közönséget is - mondta Varga Anna marketingmenedzser kedden az MTI-nek.

Hírek

A SZINkópé Fesztivállal kezdi évadát hétvégén a szegedi Kövér Béla Bábszínház - tájékoztatta a kulturális intézmény az MTI-t.

Hírek

Idén tizenhárom produkció lesz látható az eSzínház Fesztiválon, az eszinhaz.hu weboldalon szeptember 22. és október 1-je között.

Hírek

Hagyományosan az egész napos, ingyenes Kolibri Fesztivállal veszi kezdetét szeptember 2-án a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház új évada, amely három új bemutatóval és korosztályos repertoárelőadásokkal is várja a közönséget.

Hírek

Tíz premierrel, köztük öt nagyszínházi produkcióval várja a közönségét a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2023/24-es évadban - jelentette be a társulat igazgatója a - hagyományteremtő szándékkal - a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szőlőbirtokán tartott keddi évadnyitó sajtótájékoztatón.

Hírek

Lezárult a Szarvasi Vízi Színház tizenharmadik évada, amelynek záróeseményén díjakkal ismerték el a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál kiemelkedő művészi teljesítményeit - közölte a szervező Magyar Teátrum Nonprofit Kft. hétfőn közleményben az MTI-vel.

Hírek

Kiállítás, könyvbemutató, díszelőadás és ünnepi koncert várja augusztus 24-én a Miskolci Nemzeti Színház közönségét a teátrum fennállásának kétszázadik évfordulója alkalmából.

Hírek

Tizenhárom - köztük egy vajdasági - társulat méretteti meg magát a szeptember 21. és 24. között zajló 9. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjában - közölték a seregszemle szervezői az MTI-vel.

Hírek

Drogprevenciós előadással, szerzői projektekkel és zenés produkcióval készül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 2023/2024-es évadra - közölte Mészáros Gábor, a teátrum igazgatója az MTI-vel kedden.

Hírek

Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regénye színpadi változatának bemutatójával veszi kezdetét az új évad szeptember 15-én a Békéscsabai Jókai Színházban.

Hírek

Puccini Bohémélet című operájának október 7-ei bemutatójával kezdődik az idei évad a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban - jelentették be az évadnyitó társulati ülésen szombaton.

Hírek

Balázs Zoltán rendezése, Susan Sontag Alice az ágyban című abszurd darabja nyitja a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyet Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban rendeznek meg október 1. és 9. között.

Hírek

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Balázsovits Lajost, a nemzet színészét, színházi rendezőt és színigazgatót, érdemes művészt kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Hírek

Tizenkét bemutatóval készül az új évadban az újjászületett Csokonai Nemzeti Színház - Debrecen. A teátrum szeptember közepén nagyszabású gálával indítja a szezont.

Hírek

Szeptember 9-én szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját, az Örkény Kertet, amelyen a közönség a teátrum művészeivel találkozhat, koncerteken, gyerekprogramokon vehet részt és kedvezményesen válthat jegyet az előadásokra.

Hírek

Két játszóhellyel vág neki a debreceni Vojtina Bábszínház az új évadnak, amelyben kiemelt feladat lesz, hogy a második játszóhelyet megtöltsék szakmai tartalommal, integrálják a mindennapokba, és előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret - közölte Asbóth Anikó igazgató a bábszínház csütörtöki évadnyitóján.

Hírek

Tíz új bemutatóval várja a nagyközönséget a Katona József Színház új évada: a teátrumban többek között Az ember tragédiája, a Psyché és a Sorstalanság tantermi előadása is színre kerül - tudatta az intézmény kedden az MTI-vel.

Hírek

Hét nagyszínházi és hat kisszínházi premierrel, köztük egy önálló táncszínházi bemutatóval, valamint két gyermekdarabbal készül a 2023/2024-es évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

Hírek

Három premierrel és a korábbi években bemutatott több produkcióval, négy új bábszínész érkezésével készül az ősszel induló új évadra a pécsi Bóbita Bábszínház - tájékoztatta a társulat az MTI-t hétfőn.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ