Bolond a hegytetőn
Dátum: 2011. február 27., vasárnap, 9:36
A fenti címmel március 9-én új színpadi művet mutat be Mikó István és a Beatles dalait játszó BlackBirds együttes a Fővárosi Művelődési Házban. Harminc dal angolul hangzik el. A prózai rész alapja a Beatles-dalok magyar fordítása lesz. A rendező-színésszel és a zenészekkel próba közben beszélgettünk.

A Jászai Mari-díjas Mikós István a zenés műfaj alapos ismerője. Számos zenés darabban, szerepelt, például  a La Mancha lovagjában, a Sztárcsinálókban, a Notre-Dame-i toronyőrben, Az operaház fantomjában. A kutya testamentuma, a Mirandolina, az  Őrültek a fedélzeten zeneszerzője, rendezte a Chicagót és a Van, aki forrón szereti-t.  

A legnagyobb sikere a Mindhalálig Beatles, amely Forgács Péterrel, Győri Péterrel és Incze Józseffel 250 előadásig jutott. 1993-ban a Magyar Rádió Emerton-díját kapta.

A The BlackBirds hét éve játssza kitűnően a „Gombafejűek” dalait.  Dobos László (gitár, ének), Derecskei Zsolt (billentyűs hangszerek, gitár, ének), Békei István (basszusgitár, ének) és Hoffmann György (dob, ének) hazai koncertjeik mellett felléptek nyugat-európai országokban, Kanadában, s 2007 óta rendszeres vendégei a világ legnagyobb Beatles fesztiváljának Liverpool-ban. 

Mikó Istvánt kérdeztük: 

– A Bolond a hegytetőn a Mindhalálig Beatles folytatása lenne?

– Semmiképpen. A Mindhalálig Beatles színdarab volt, 1988-ban mutattuk be  kollégáimmal, barátaimmal, akikkel azóta is játszunk Beatles-dalokat, ha hívnak. A Mindhaláig Beatles a régmúlt. Az akkori politikai változások meghatározták, hogy a szövegek mennyire voltak élők. A Bolond a hegytetőn színpadi játék, nem hagyományos színdarab. Egy Beatles-darab bemutatása jogi problémákat vetne fel. Mi színészként zenéltünk. A fiúk kitűnően muzsikálnak, de ez az első megmérettetésük prózában.

– Hogyan alakult ki a kapcsolatuk?

– Ők többet tudtak rólam, mint én róluk. Megkerestek, felléptem a klubjukban, nagyon jól éreztem magam. Láttam, a közönség is szereti őket. Beszélgettünk egy színpadi produkció létrehozásáról.  Márton András Yesterday című könyvéből indultunk ki, amelyben minden fontos dal fordítása benne van. Olyanokat válogattam, amelyekben nem az I love you, meg ilyesmi szerepel. A Beatlesnek vannak olyan nótái is, amelyeknek abszurdabb a szövegük. Ezek adják az előadás szövegkörnyezetét. Van benne egy bohóc, aki vezeti a nézőket a múltban, a fantázia birodalmában. Ezt én játszom. Közben rájöttem, jó lenne énekelni a fiúkkal, jól csinálják. 

– A zenészek milyen színészi feladatot kaptak?

– Végig muzsikálnak, dialógusokat alakítanak ki egymással vagy a közönséggel. A prózai dialógusok a Beatles dalszövegei nyomán készülnek, az érthetőség kedvéért néhány kisegítő mondattal. A dalszövegekhez nem nyúltam. Partnerünk egy próbababa, „akivel” a fiúk és én „beszélgetünk”. A zenészek másképpen szólalnak meg prózában. A próbákon a legfontosabb, hogy lazítsam, bíztassam őket, próbáljanak minél többet adni. Egyre jobbam megnyílnak egymás előtt, előttem – és remélem, a közönség előtt is.

– A Beatles későbbi dalait használták fel?

– A Magical Mystery Tour, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band dalai adják a darab gerincét, de vannak régebbiek is.

– Várható olyan házibuli-hangulat, mint a Mindhalálig Beatlesben?

– Itt másról van szó. Több a líra, a furcsaság. Harminc dalt eljátszani egy este nagy fegyvertény. Nagyjából úgy hangzanak, mintha a Beatlest hallanám.

– Van reális esély a folytatásra?

Azért csináltuk. A terméket akkor veszik meg, ha készen van. Ha csak mi beszélünk róla, nagyon nehezen jön vevő. Az előadás után megkereshetnek bennünket színházak, művelődési házak képviselői.  

– Mit szóltak a Mindhalálig Beatles-beli kollégái?

– Győri Péter, akivel egy színházban vagyok, tud róla, Forgács Péternek is említettem, Incze Józseffel nem vagyunk napi kapcsolatban.

– A Mindhalálig Beatles 250-szer ment, 500 előadásról is hallani.

– Koncertekkel együtt, de azok nem teljes darabok. Jóval kevesebb dalt játszunk, mint a BlackBirds. Az ő repertoárjukból három koncertünk lenne.

– Miért nincs hírverése a darabnak?

– Nevezhetnénk ezt főpróbának. Nem akartuk előre verni a mellünket. Bízunk benne, hogy jó lesz. Amikor bemutattuk a Mindhalálig Beatlest, nem tudtuk, hogy vajon nem fütyül-e ki bennünket a közönség.

A BlackBirds tagjai közül Derecskei Zsolt beismerte: tartott a „színészkedéstől”.

– Örültünk a kihívásnak. Amikor megláttam az első forgatókönyvet, megvoltak az első olvasópróbák, picit megrettentem. Mikó István türelmes velünk, sok instrukciót kapunk tőle. Nekünk két hónapunk van olyasmire, amit ő évtizedek alatt sajátított el. Az 1967 utáni dalokat, amelyek bekerültek, művészet megszólaltatni. Kihívás négytagú zenekarnak eljátszani a Day In The Life-ot.

Dobos László magyar szakos végzettsége ellenére így még nem találkozott a színházzal.

– Nem vagyok „színészkedő”, tetszik, hogy kipróbálhatom magam – magyarázza. Örül a későbbi Beatles-daloknak. – Más számokat kellett megtanulnunk.  A Beatlesnek ez a korszaka bonyolultabb, de hangsúlyozom: mindent élőben, technikai trükkök nélkül játszunk. Zsolt szintetizátora segít reprodukálni a nagyzenekari hangzást, az érdekesebb hangszereket – fogalmaz.

Békei István szerint nehéz a feladatuk, de nem megvalósíthatatlan. Hoffmann György is kihívásról beszél. – Lesz, amikor előjövök a dob mögül – meséli. – Úgy gondolom, megbirkózunk ezzel – hangsúlyozza. Nekem ugyan a Beatles minden korszaka a szívem csücske, de 1966-tól valóban izgalmasabb a zenéjük. Mikó István jól válogatott.

Kovács Miklós 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2011-03-04 15:59 | Válasz erre | #2
jól van a neve, így van, ahogy írtad! Musicmaky, vicces nicknév, kedves.:) Szóval ha hibás is volt, már nem az!:)

musicmaky 2011-02-28 19:45 | Válasz erre | #1
Többen várjuk az előadást, és drukkolunk a sikerért.
A BlackBirds kíváló billentyűsének, énekesének, s.t.b..a neve: Derecskei Zsolt. Sajnos elírás történt a nevét illetően.
üdv.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ