Visszatekintő
Húsz éve, 1986. szeptember 27-én hunyt el Budapesten Ruttkai Éva Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze.
Visszatekintő
Júliust írtunk akkor is 25 évvel ezelőtt, 1981-ben, amikor a Farkasréti temető széljárta szomorúfűzei és juharfái között utolsó útjára kísérték oly sokan Billt... vagy ahogy a közönség is jól ismerte: Bilicsi Tivadart.
Visszatekintő
Üstököscsillagként indult el Mészáros Ági a magyar színészet egén. Gyereklányként, 15 esztendősen már hivatástudata teljében tűnik fel a kiskunfélegyházi színpadon, a tánckarban, majd felfigyel rá Sziklai Jenõ szegedi színidirektor, s társulatához szerződteti.
Visszatekintő
Életének 82. évében elhunyt Velenczey István színész - tájékoztatott a művész felesége szerdán.
Visszatekintő
Életének 54. évében elhunyt Balkay Géza Jászai Mari-díjas színművész, rendező - közölte Csáki Rita, az RS9 Stúdiószínház művészeti vezetője hétfőn.
Visszatekintő
Nyolcvanöt éve, 1921. március 25-én született az erdélyi Marosújváron Jancsó Adrienne Kossuth-és Jászai Mari díjas színész, érdemes művész.
Visszatekintő
Magyarországon mindig örvendetes eseményt jelent egy-egy újabb külföldi kortárs dráma bemutatója. De az csak kivételesen fordul elő (a magyar drámaírókat is beleértve), hogy ugyanazon írótól egymás után három-négy darabot mutassanak be. Most ez mégis megtörtént.
Visszatekintő
Elhunyt Kaló Flórián színművész, a Jászai Mari-díjas színészt, érdemes művészt életének 74. évében, kedden hosszú betegség után érte a halál - tudatta a József Attila Színház társulata.
Visszatekintő
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 84. évében elhunyt Agárdy Gábor Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze - közölte Albert Györgyi, a színművész utolsó filmjét forgalmazó cég sajtóreferense.
Visszatekintő
95 éve, 1910. december 19-én született Párizsban Jean Genet francia író, drámaíró, az abszurd színház egyik legismertebb képviselője.
Visszatekintő
Az ötvenes évek derekán – okkal, ok nélkül – sokat panaszkodtak a Nemzeti Színház művészei, hogy a Színművészeti Főiskola növendék-statisztáinak rossz a modora. Nem mutatkoznak be illedelmesen, nyeglék, nem köszönnek, neveletlenek, és így tovább. Amint az már ilyenkor szokás – ha volt is a panasznak magva, lassanként túlzottan közkeletű és általános lett, a főiskolai növendékek java is érezte, hogy köröttük dermed, romlik a légkör.
Visszatekintő
Furcsa, szorongó érzés kerített hatalmába, amikor egy Domján Editről szóló könyvben Mensáros László visszaemlékezéseit olvastam. S nem csak azért, mert egyik színészóriásunk sincs már az élők sorában, hanem mert az a fájdalom, amiről e sorok szólnak, még ma is legalább annyira aktuális. - Sőt.
Visszatekintő
Ötven éve, 1956. augusztus 14-én hunyt el Kelet-Berlinben Bertolt Brecht német drámaíró, költő, az epikus színház megteremtője.
Visszatekintő
Harminc éve, 1976. június 4-én halt meg Latinovits Zoltán posztumusz Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész.
Visszatekintő
Háromszázkilencven éve, 1616. április 23-án halt meg Stratford-on-Avonban William Shakespeare, az újkor legnagyobb drámaírója.
Visszatekintő
Átadták a Jászai Mari Emlékház újrarendezett kiállítását csütörtökön Komárom-Esztergom megyében, Ászáron.
Visszatekintő
Életének 62. évében váratlanul elhunyt Illés István Jászai-díjas rendező - közölte a Győri Nemzeti Színház vezetősége hétfőn.
Visszatekintő
Kőmíves Sándor színművésztől március 29-én 15-órakor vesznek végső búcsút a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában - közölte a Vígszínház igazgatósága.
Visszatekintő
Kilencvenöt éve, 1911. március 12-én született Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Pályafutásának négy és fél évtizede alatt mindvégig az élvonalbeli, állandóan foglalkoztatott művészek közé tartozott. 1954-től haláláig a Madách Színház volt az otthona, ahol drámai és vígjátéki szerepeket egyaránt nagy sikerrel alakított. Rendkívüli tehetségű, sokoldalú művész volt.
Visszatekintő
Életének 87. évében elhunyt Gál Péter, a Vidám Színpad alapító igazgatója, színész, rendező - közölte a teátrum vezetője. Gál Péter 1918-ban született Budapesten. 1945- után a Madách majd a Belvárosi Színház tagja, 1951 őszétől a Vidám Színpad alapító igazgatója, majd 1957-től a Magyar Rádió szerkesztője, a szombat esti rádiókabaré létrehozója. 1978-tól a Mikroszkóp főrendezője, később a Korona Pódium szervezője, művészeti tanácsadója lett, 1979-ben megalapította a Hauer kabarémúzeumot. 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje kitüntetésben részesült.
Visszatekintő
Húsz évvel ezelőtt, 1985. december 30-án halt meg Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a háború utáni magyar színjátszás felejthetetlen alakja. Budapesten született 1928. június 10-én, s már hatéves korától színész szeretett volna lenni. Iskoláit csak úgy mellesleg végezte, egyszer azzal „dicsekedett", hogy jeles osztályzat első elemitől kezdve nem fordult elő a bizonyítványában. Feljegyzések szerint 1945. december 21-én lépett először a világot jelentő deszkákra.
Visszatekintő
A húszas években a székesfőváros törvényhatóságának valamilyen bizottsága látogatta meg a Kerepesi-temetőt. A sírkert rendezéséről volt szó, a bizottság megvizsgálta a parcellákat, kijelölték az exhumálandó tetemeket, és közben meg-megállottak egy-egy feltűnő nagyságú vagy szépségű síremlék előtt.
Visszatekintő
Jókora adag önbizalommal rendelkezhetett azon a napon a fiatal, pályakezdő Pécsi Sándor, amikor édesanyjával – és kezében egy kofferral – felutazott Pestre, hogy jelentkezzen a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színházba.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ