Táncpanoráma Keszthelyen
Dátum: 2009. október 1., csütörtök, 13:51
A Keszthelyi Táncpanoráma, a térség első táncművészeti fesztiválja, 2002-ben a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Táncművészek Szövetsége, valamint az akkor újonnan megnyílt Balaton Kongresszusi Központ és Színház összefogásával született meg. A pozitív közönség és szakmai fogadtatás megerősítette a szervezőket abban, hogy a fesztivál jó kezdeményezés, s Keszthely városának és környékének jelentős kulturális eseményévé válhat.
A fesztivál fő célközönsége egyfelől a Keszthelyen és környékén élő lakosság, akiknek így nem kell elutazniuk, hogy egy-egy nevesebb együttes előadását megtekinthessék, másfelől pedig az utószezon nyaralóközönségét szeretnénk megszólítani, hiszen a tánc műfaja, amely nyelvismeretet nem igényel, minden hazánkba látogató külföldit megérint. Nem titkolt célunk ezzel a Balaton fővárosának turisztikai vonzerejét növelni. 

A fesztivál minden évben a táncművészet több stílusát vonultatja fel – a hazai hivatásos táncegyüttesek előadásában.

A 2009. október 8-10. között immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon az ExperiDance – Román Sándor Tánctársulata, a Honvéd Táncszínház valamint a Budapest Táncszínház előadásai láthatók.

 

PROGRAM:

2009. október 8.(csütörtök) 13.00 óra
Hófehérke
Budapest Táncszínház előadása gyermekeknek


2009. október 8. (csütörtök) 19.00 óra
MEGHÖKKENTŐ
Csokoládé / Flabbergast

Budapest Táncszínház
 
2009. október 9. (péntek) 19.00 óra
A tánczmester
Honvéd Táncszínház
(előadás után táncház)
 
2009. október 10. (szombat)  19.00 óra
Ezeregyév (felújított változat)
ExperiDance – Román Sándor Tánctársulata


ELŐADÁSOK:

Hófehérke
Budapest Táncszínház

A Budapest Táncszínház Hófehérke című darabja a Grimm testvérek azonos című meséje nyomán, Földi Béla koreográfiája alapján készült. A koreográfus sokoldalú munkássága, amelyben a pedagógia is kiemelt szerepet kap, a táncművészetbe vetett felelősségtudatról tanúskodik. Ezért tartja fontosnak a gyermekeknek szóló táncdarabokat, amelyek e korosztály zenére, táncra, szépre való fogékonyságát és érzékenységét fejlesztik.

A Hófehérke látványelemekben és szellemiekben egyaránt gazdag előadás, melynek célja, hogy a fiatal korosztály (4-10 éves korig) minél korábban megismerkedjen a táncművészet szépségeivel, illetve hogy a méltán népszerű, autentikus történetben megjelenő általános emberi értékeket aktualizálja számukra.

Szereplők:

Hófehérke: Ur Annamária
Mostoha: Ács Adrienn
Vadász: Hegedűs Tamás
Herceg: Forró József
Tükör: Nagy Zoltán

Törpék
Hapci: Baló Dorottya
Kuka: Stáry Katalin
Morgó: Sághy Alexandra
Szende: Ács Adrienn
Szundi: Réti Szilvia
Tudor: Hegedűs Tamás
Vidor: Szabó Antal

Kosztüm, díszlet: Molnár Zsuzsa
Zene: ANSELMANÓK (Árkosi Szabolcs, Kerényi Ákos)
Szöveg, narráció: Boros Zoltán
Rendező-koreográfus: Földi Béla

MEGHÖKKENTŐ
Csokoládé / Flabbergast
Budapest Táncszínház

A Budapest Táncszínház  Meghökkentő című estjén két táncdarabot láthatnak a nézők.

Az egyik Gustavo Ramírez Sansano, spanyol koreográfus darabja, amelyet eredetileg a Nederlands Dans Theater számára készített. Az est címével azonos, Flabbergast címet viselő koreográfiában a humoros emberi archetípusok képviselői mutatkoznak be egy-egy önálló epizódban.

Az est másik darabja, a Csokoládé Földi Béla koreográfiája alapján készült. A koreográfus a darab témáját meglepően új oldalról közelíti meg: a csokoládék sokfélesége az emberi jellemek változatosságának allegóriája, és a fehér és hagyományos csokoládék alapvető kettőssége a férfi-nő kapcsolatot modellálja. 

Csokoládé

Táncolják: Ács Adrienn, Forró József, Hegedűs Tamás, Nagy Zoltán, Réti Szilvia, Sághy Alexandra, Stáry Katalin, Szabó Antal, Ur Annamária
Koreográfus: Földi Béla

Flabbergast

Táncolják: Ács Adrienn, Balkányi Kitty, Fodor András, Fodor Zoltán, Forró József, Hegedűs Tamás, Nagy Zoltán, Réti Szilvia, Sághy Alexandra, Somorjai Judit, Stáry Katalin, Szabó Antal, Ur Annamária, Várnagy Kristóf
Koreográfus: Gustavo Ramírez Sansano

Az előadás a Budapest Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

A tánczmester
Honvéd Táncszínház

Ki ez a messze földről érkező figura? Találgathatjuk honnan jött, német, cseh földről, vagy csak a szomszéd vármegyéből, és mit keres itt Magyarország félreeső csizmasáros távoli báltermeiben.
Ő a „Mester, ki másokat bizonyos táncnemekre tanít, idomít…", aki elővezeti, aki elöl járja, aki megmutatja, aki kitalálja a híres szólót, a magyar magányt! Kofferjában valcer, polka, mazúr és ki tudja, még hány divathóbort. Megújulást, frissítést, avagy rontást hoz-e a büszke magyarok táncára; Mester-e, vagy kontár?
A falusi tánciskola fergeteges vizsgabálján mindezekre fény derül.

A címszerepben a Harangozó-díjas Makovínyi Tibor.
Közreműködik a Honvéd Táncszínház.

Jelmez: Imrik Zsuzsa
Díszlet: Zeke Edit
Zene: Ökrös Csaba és a Hegedős Együttes
Szerkesztő-rendező: Foltin Jolán
Koreográfusok: Béres Anikó, Foltin Jolán, Hortobágyi Gyöngyvér, Lengyel Szabolcs, Makovínyi Tibor

EZEREGYÉV
- történelmi tánc-show -
ExperiDance - Román Sándor Tánctársulata  

Az Ezeregyév az első egész estét betöltő produkció, mely a magyar történelmet dolgozza fel a Honfoglalástól napjainkig 260 kosztümre, fénytechnikára és fergeteges zenére épülve.

Történelmi áttekintés

Az Életben betöltött szerepünket a bennünk élő jó és rossz keveréke határozza meg. Az egyén befolyásolja a közösségek és a társadalmak alakulását. Ez a szerepvállalás múltat, jelent és jövőt teremt, alakítja történelmünket, törté-netünket. A Teremtő angyalaival (a Föld és az első emberpáros, Ádám és Éva megteremtésével) Lucifer pedig ördögeivel alakítja ebben az egész estét betöltő táncvízióban az arányokat.

A jó és a rossz klasszikus értelemben vett csatája a magyar történelem nagy metszéspontjaiban csúcsosodik ki. Ezeket a metszéspontokat vázolja fel a műfaj jellegzetes elemeit felhasználva előadásunk.

Az 1001 éves magyar történelem feljegyzésre érdemes, nagy pillanatainak felvillanásával monumentális és egyedülálló kísérletet élvezhetünk- az alkotó optikáján keresztül.

Szereplők:

Ádám: Péli Róbert
Éva: Morvai Veronika
Teremtő: Patonai Norbert
Lucifer: Falvai Miklós

Angyalok: Dénes Nándor, Horváth Mónika, Görög Zoltán, Sátori Júlia, Zsombori Miklós
Ördögök: Kiss Levente, Nádas Judit, Pintér Ágota Lotti, Rajna Eszter, Újszászi András

Továbbá: Bistei Judit, Cseke Ágnes, Deák Vince, Holman Enikő, Iványi Tamás, Klausz Bernadett, Kun Zsuzsanna, Patonai Zsolt, Petrovics Petra, Reszneki Domán, Vajda Nikoletta, Varga Attila, Varga Zsuzsanna, Vass Judit, Végső Zsolt

Dramaturg: Morcsányi Géza
Zene: Rossa László, Gömöry Zsolt, Czomba Imre
Az előadás keretében a GHYMES együttes
Két száma hallható a „Tűzugrás" című lemezükről.
Látvány: Ráczpali István, Ignácz György, Balázs Antal
Fénytechnika: Szimeiszter Balázs
Hang: Kupcsik Bertalan
Jelmez: Debreczeni Ildikó
Producer: Vona Tibor
Rendező-koreográfus: Román Sándor

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ