Színes programok a Tánc Világnapján
Dátum: 2010. április 28., szerda, 18:00
Gálaesttel és szakmai díjátadóval ünneplik a tánc világnapját a magyar táncművészek, de a nagyközönséget is számos izgalmas programmal várják csütörtökön: a fővárosi Merlin Színházban például 24 órás táncmaratont rendeznek.

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják meg szerte a világon. A világnap nemzetközi üzenetét idén Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Világtanács (CID) elnöke fogalmazta meg, a magyar művészek közül pedig Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház vezetője hívja fel a figyelmet az örök szépségű művészetre az ünnepen.

Mivel Pécs ebben az évben Európa egyik kulturális fővárosa és a Pécsi Balett 2010 őszén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját, idén két gálaestet is rendeznek: az egyiket Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, a másikat a Pécsi Nemzeti Színházban. A két estet a szélesebb nézőközönség számára a Magyar Televízió kapcsolja össze.

A gálákon adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az életműdíjakat, az évad legjobb férfi-női táncosainak díjait, a legjobb végzős növendékeknek odaítélt elismeréseket, az oktatásért és tudományos munkáért járó díjakat, valamint a Táncművészetért elismeréseket, de kiosztják a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat, valamint az Imre Zoltán-díjat is. Hárman Pécsett vehetik át jutalmukat.

A budapesti gálaest - egyben a 10. Táncfórum záró eseménye - a 2009-ben díjazott művészek és alkotók produkcióiból ad reprezentatív válogatást, míg Pécsett főként az 50 éves Pécsi Balett produkciói kerülnek színre.

A Merlin Színházba már csütörtökön 0 órától várják a tánc szerelmeseit: ekkor indul a 24 órás táncmaraton, amelyen modern balettet, kortárs táncot, néptáncot, breaket, tangót és térspecifikus előadásokat is láthat a közönség, de bemutatkoznak tánciskolák is. Az első világnapi táncmaraton ideje alatt Dusa Gábor fotóiból alkalmi kiállítás nyílik, és táncfilmeket is vetítenek egész nap. 13 órakor pedig a kortárs tánc helyzetéről rendezendő fórumra várják a szakma képviselői mellett az érdeklődő közönséget is.

A baranyai megyeszékhelyen már hétfőn kezdetét vette a Pécsi Táncmaraton, amely a tánc világnapján tetőzik. Csütörtökön délután Pécs nemrég megnyitott főterét fiatal táncosok százai veszik birtokba, hogy egy különleges táncos rítus színterévé varázsolják a Széchenyi teret. A Jókai téren a külföldi táncosok, valamint a Veszprém Táncegyüttes, a Tanac és a nemrég Pécs2010-nagykövetté avatott Mecsek Táncegyüttes gálaműsora várja a közönséget. Az előadást nemzetközi est követi az Ifjúsági Házban, ahol bárki bekapcsolódhat a résztvevő népek és a hazai nemzetiségek táncait felvonultató mulatságba.

A budapesti Gödör Klubban csütörtökön indul a Tánc hónapja című programsorozat: a tánc világnapján 17 órától egészen estig táncos programokkal várják az érdeklődőket. Lesz swing, afro tánc, break, argentin tangó, hip-hop táncóra és salsa buli, de Dusa Gábor táncfotó-kiállítása is ezen a napon nyílik.

A Body Moving csoport - tekintettel arra, hogy a tánc világnapja idén hétköznapra esik - a munkába járókra gondolva állította össze programját: a Gödör Klub füves parkjában munka előtt (8-9 óra között), ebédszünetben (13-14 óráig) és munka után (17-18 óra között) várják egy kis táncos testmozgásra a városlakókat.

A Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében a világnapon Krámer György Rómeók és Júliák című táncművét tűzik műsorra, amelyről a koreográfus azt mondja: "Azért szerepel a címben Rómeó is és Júlia is többes számban, hogy jelezzem: senki ne Shakespeare-adaptációra számítson."

Pénteken tovább folytatódnak a világnapi programok: az Orkesztika Alapítvány például Tánc a Táncért címmel ingyenes táncórákra várja a vállalkozó kedvűeket a fővárosi Mozdulatművészeti Stúdióban. A táncórák után pedig egy rövid táncelőadásra is invitálnak mindenkit: a Még 1 Műhely Kettőazegyben című alkotását mutatja be.

(MTI)

Fotó: Dusa Gábor

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ismeri az igazságot."
Esterházy Péter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ