Megkezdődött a Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny
Dátum: 2008. március 3., hétfő, 20:28
A résztvevők sorrendjének sorsolásával megkezdődött az V. Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny hétfőn Budapesten. Keddtől hatvanhat fiatal táncos mutatkozik be a megmérettetésen, amelynek díjkiosztóját egy hét múlva, március 10-én tartják – közölték a szervezők a megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón.

A balettverseny alapító igazgatója, Bokor Roland felidézte, hogy annak idején Rudolf Nurejevvel együtt tervezték el az eseményt. A világhírű orosz balettművész azonban 1993-ban elhunyt, így az első, 1994-es versenyt már nélküle rendezték meg.

2000-ig kétévente tartották a megmérettetéseket, hosszabb szünet után idén a kettős évforduló - Rudolf Nurejev születésének 70. és halálának 15. évfordulója - is indokolta a felújítást - tette hozzá Bokor Roland.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében kiemelte: a magyar főváros örömmel ad helyet a jövő kultúráját építő ifjú tehetségek bemutatkozásához.

A három földrészről - különböző európai országokból, az Egyesült Államokból és Japánból - érkezett hatvanhat ifjú táncos teljesítményét kilenctagú nemzetközi zsűri értékeli majd. A zsűri elnöke az orosz primabalerina assoluta, Maja Pliszeckaja lesz, aki azonban a megnyitó idejére még nem érkezett meg Budapestre.

Kedden és szerdán tartják az elődöntőket, csütörtökön és pénteken pedig a középdöntőket a Magyar Színházban. Ugyanitt lesz a döntő is, március 10-i díjkiosztó gálaestet pedig a Magyar Állami Operaházban rendezik.

Rudolf Nurejev 1938. március 17-én tatár szülőktől született egy transzszibériai expresszen, majd a baskíriai Ufában nevelkedett. Gyerekként baskír néptánccsoportban táncolt, ahol hamar felismerték tehetségét. 1955-ben került a világhírű leningrádi (ma szentpétervári) Kirov (ma Mariinszkij) Színházhoz balettet tanulni. Itt rövidesen a társulat szólótáncosa lett.

Az együttessel 1961 júniusában nyugati körútra indult, és a párizsi fellépés után a Le Bourget repülőtéren megszökött a szovjet biztonsági emberek elől, menedékjogot kért és kapott. Alig egy hét múlva már aláírta első szerződését a Grand Ballet du Marquis de Cuevas együtteshez, majd hamarosan Dame Margot Fonteyn hívta meg partnernek a londoni Royal Ballet-hez (1962).

Gyakorlatilag a repertoár minden fontos klasszikus és modern szerepét eltáncolta. Sir Kenneth MacMillan Rómeó és Júliájának ő volt az első Rómeója. 1992 októberében Marius Petipa leglátványosabb balettjét, a teljes Bajadért tanította be a Párizsi Operabalettnek. A premieren az akkori francia kulturális miniszter Jack Lang átnyújtotta neki a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést.

Utolsó táncos szerepe Keveházi Gábor balettjében, a Cristoforoban az Angyal volt, amelyet Budapesten a Magyar Állami Operaházban táncolt 1992 februárjában és márciusában. Rudolf Nurejev 1993. január 6-án hunyt el Párizsban.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ