Internetvers fesztivál áprilisban Győrött
Dátum: 2008. március 14., péntek, 7:55
Kortárs költők és zenészek egymásra találását segítette honlapján a Hangraforgó Szakmai Fórum, a megzenésített verseket az I. Győri Internetvers Fesztiválon április 11-12-én mutatják be a közönségnek – mondta a főszervező Faggyas László csütörtökön.

Közlése szerint az internetes oldalon és néhány lapban felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték a költőket, hogy küldjenek verseket a honlapra. A muzsikusok onnan vették le a költeményeket, s komponáltak a versek hangulatához, mondanivalójához illeszkedő dalokat.

Az ötlet sikerét jelzi, hogy 30 költő 710 versét „küldte el" az ország minden részéből, sőt még Kanadából is érkezett vers magyar költő tollából.

A költemények közül 93-at zenésített meg összesen 29 zeneszerző. A fesztiválon hatvannál több megzenésített verset szólaltatnak majd meg a fellépő énekmondó muzsikusok.

A győri bemutatón tapasztalt, több lemezes előadókkal és fiatal, kezdő tehetségekkel egyaránt találkozhatnak az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban - mondta Faggyas László.

A kezdeményezéssel szeretnék népszerűsíteni a verséneklő műfajt, amelynek becses hagyományai vannak a kultúrában - emelte ki a rendezvény legfőbb célját.

Rámutatott: az irodalom és a zene ősi kapcsolatát példázzák a magyar népdalok, amelyeknél a szöveg és a dallam egymástól elválaszthatatlan. Felidézte Tinódi Lantos Sebestyén alakját is, aki históriás énekeit maga énekelte, olykor pedig csak elbeszélte,s történeteit lanttal kísérte.

Faggyas László kitért arra, hogy a fesztiválon megünneplik a költészet napját is. Iskolákban, könyvtárakban rendhagyó irodalomórák keretében a diákokkal együtt emlékeznek meg József Attila április 11-i születésnapjáról.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Aforizmák
„ ...a női ösztönök hamarabb találkoznak, és hamarabb jutnak egyezségre, mint a férfiak értelme."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ