III.MONOTÁNC Fesztivál
Dátum: 2008. május 15., csütörtök, 13:19
Az eddig két alkalommal megrendezett MONOTÁNC Fesztivál kezdeményezõje a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. 2005 decemberében csak hazai fellépõkkel, 2006-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre.
A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az elõadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-elõadások tartoznak a meghívott elõadások körébe. A fesztiválra a legkiemelkedõbb mûvészeket hívjuk meg, de a már jól ismert táncmûvészeken-koreográfusokon kívül odafigyelünk a fiatal, most feltûnõ, esetleg elsõ-mûves alkotókra is, akik kellemes meglepetéseket okozhatnak.

 

„A XXI. század elején már tudjuk, a technika szinte mindenre képes. Ha nem ma, hát majd holnap. Naiv ember, aki bármin meglepõdik. A technika szülte szenzáció azonban holnapra szertefoszlik. Az értékek zûrzavarában a biztos támpontok egyike már évezredek óta az Egyszál Ember maga. Szellemi és fizikai teljesítményével, önként vállalt kitárulkozásával. A Monotánc Fesztivál felmutat néhányat ezekbõl a megfellebbezhetetlen értékû szellemi és fizikai teljesítményekbõl. A legkiválóbb kortárs táncmûvészek szóló – vagy majdnem szóló – produkcióiból. Szeretnénk, ha a Fesztivál évrõl évre a bátor emberek gyülekezete lenne, a mindig újat akaróké, akik nem rejtõzködni, hanem épp ellenkezõleg, kitörni akarnak.” /Énekes István/

       Az idén: Május 27-30. MU Színház

Részletes program: www.monotanc.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ