Nemzetközi ifjúsági balett és kortárs tánc verseny Budapesten
Dátum: 2008. május 17., szombat, 12:04
Budapesten rendezik meg május 24. és 28. között a II. New Generation Nemzetközi Ifjúsági Balett és Kortárs Tánc Versenyt, amelyre 18 országból 150-en neveztek be.

Az elődöntőket a Magyar Táncművészeti Főiskolán tartják, a döntőt május 27-én, a díjátadó gálát pedig egy nappal később a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában rendezik - tájékoztatott Nagy Orsolya, a Nemzeti Táncszínház pr-menedzsere.

Ékes Georgina, a rendezvényt létrehozó Nemzetközi Ifjúsági Balett Egyesület elnöke az MTI-nek beszámolt arról, hogy a versenyt első alkalommal 2006-ban tartották meg Győrben azzal a céllal, hogy a tehetséges ifjú táncosoknak lehetőséget adjanak a bemutatkozásra és a továbbfejlődésre, valamint hogy nemzetközi szakmai fórumot teremtsenek.

Az idei megmérettetésre a közép- és felsőfokú akkreditált táncművészeti iskolák 1987 és 1996 között született növendékeit várták klasszikus balett és kortárs tánc kategóriában, de olyan tehetséges táncosok is jelentkezhettek, akik valamely más képzésben részesülnek. A jelöltek DVD-n küldtek magukról anyagot, a zsűri ennek alapján döntött a részvételi lehetőségről - közölte Ékes Georgina.

Elmondása szerint a versenyre előzetesen 150-en regisztráltak a világ 18 országából, többek között Csehországból, Litvániából, Franciaországból, Svédországból, Kanadából, Indonéziából, Chiléből, Ausztráliából, Japánból és az Amerikai Egyesült Államokból.

A zsűrit neves külföldi és magyar szakemberek alkotják, a legjobb táncosokat Frédéric Olivieri (La Scala Ballet School), Katia Zvelebil és Meelis Parki (Royal Ballet School), Keveházi Gábor (Magyar Nemzeti Balett), Kiss János (Győri Balett), Juronics Tamás (Szegedi Kortárs Balett), Földi Béla (Budapest Táncszínház) és Szakály György (Magyar Táncművészeti Főiskola) választja majd ki.

Ékes Georgina tájékoztatása szerint a megmérettetés első három helyezettje pénzjutalmat és egy értékes szobrot kap. A versenyzők ösztöndíjakat, kurzusokon való részvételi lehetőséget nyerhetnek több neves külföldi tánc- és előadóművészeti iskolába. Hozzátette: mivel a zsűritagok mind egy-egy társulat vagy iskola igazgatói, várhatóan ők is fognak szerződéseket vagy ösztöndíjakat felajánlani.

A rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni a szervezők, így azt két év múlva is mindenképpen megtartják. Azt azonban még nem tudni, melyik magyar város lesz a helyszín - tette hozzá el Ékes Georgina.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ