Világpremierrel nyit a VI. Magyar Táncfesztivál
Dátum: 2008. május 22., csütörtök, 20:54
A neves spanyol építész, Antoni Gaudí életéről szóló táncjáték világpremierjével nyílik meg a VI. Magyar Táncfesztivál június 20-án Győrött – közölte a programismertető sajtótájékoztatón Kiss János, a produkciót bemutató Győri Balett igazgatója csütörtökön.

Az egyhetes rendezvényen a hazai hivatásos együttesek színe-java mutatja be produkcióit a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig - mondta a fesztivált szervező győri együttes vezetője.

Fellép a Szegedi Kortárs Balett a Hattyúk tava című produkcióval június 21-én. Másnap az Experidance - Román Sándor tánctársulata az Esszencia című előadást mutatja be. A Duna Művészegyüttes az Aranyág című táncjátékkal lép színpadra, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a Magyar Concertóból ad elő részleteket június 23-án. Következő nap mutatja be produkcióját a lengyelországi Poznan egyik tánctársulata Carpe Diem címmel.

A június 25-i gálán színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Budapest Táncszínház, Kovács Gerzson Péter és a győri együttes. Ezen az eseményen adják át a Magyar Balett- és Kortárstánc-Művészetért díjat.

A Bozsik Yvette társulat a Varázsfuvola című koreográfiát mutatja be június 26-án - a már említett produkciókhoz hasonlóan - a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A teátrum Kisfaludy Termében bemutatkozik egyebek között Goda Gábor Társulata, a Frenák Pál Társulat, valamint a Tünet együttes, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Közép-Európa Táncszínház és Gergye Krisztián Társulata.

A Gaudí-premier délutánján spanyol táncszínházra invitálják a városlakókat a színház előtti téren. Ugyanott vendégszerepel a fesztivál ideje alatt egy bolgár, továbbá egy olasz táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes és a győri Vaskakas Bábszínház a Kakasviadal című produkcióval. A roma kisebbségi önkormányzat hagyományőrző cigány együtteseket vonultat fel a színház előtti téren.

A táncfesztivál bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája programjaiba is: június 21-én este 11 órakor a városi múzeumnak otthont adó Esterházy-palotában ad műsort a Magyar Mozdulatművészeti Társulat.

A fesztivál ideje alatt Dusa Gábor táncfotóiból látható kiállítás a színház aulájában. Ugyanott mutatkozik be a salzburgi Sommerszene fesztivál. Győri látogatásuk a neves ausztriai fesztivállal történő jövőbeni együttműködés megalapozását szolgálja - mondta Kiss János.

Az első magyar táncfesztivált 1998-ban rendezték meg a Rába-parti városban. Azóta kétévente került sor a táncegyüttesek seregszemléjére.

Az idei programot 35 millió forintos költségvetésből rendezik meg. A fesztivált támogatja a győri önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, fő támogatója a győri Audi. A program sikeréhez több megyei vállalkozás is hozzájárult.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ