Az emlékezet metafórája
Dátum: 2006. április 24., hétfő, 19:47
A tranzit az emlékezet metaforája: állandóan változó tartalmú, táguló-szűkülő, színesedő-szürkülő, átmeneti és állandó lakókkal teli tér. Ők alkotják személyes, egyedi tapasztalatainkat, álmainkat, képzeletünk nyomait, tudásunkat, kultúránkat, emlék-valóságunkat.
Van úgy, hogy gyűjtögetjük őket, vadászunk rájuk, vannak olyanok, amelyek tőlünk függetlenül telepednek le. Vannak burjánzó, terjeszkedő, gyarapodó és vannak egyre fogyó, halványuló, aztán örökre elenyésző emlék-törzseink. Némely korokban a végtelenbe visszanyúló, változatlan, állandósult tudás lakja, manapság, mikor a tegnap is rég volt, a teljes felejtés üressége kezdi kitölteni. A közös bennük: az időtlenség. A két véglet között a változás, az átmenetiség, a történelemben való lét idejét éljük. Az individualizáció hamis élménye és a szabadságra vágyó személyiség harcának, a rítusok és a tudomány, a beszűkülés és a végtelenre nyitás ideje ez.

Az idő megszűnte a változatlanság, az eseménytelenség kényelmét adja, de veszélyes illúzió akár a „hagyományba”, akár a „kortársba” való bezárkózás, az egyes szférákba belépés jogának kisajátítása. Az időbe helyezett emlékezet mindannyiunk joga, a cselekvés feltétele, felelőssége, kockázata!

                                                                   Kovács Gerzson Péter

p.s.: Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezzel a – valljuk be, sokakat megosztó – darabbal az elsők között vehetem át, a magyarországi kortárs tánc két alapintézménye, a MU Színház és a Trafó által alapított Lábán Díjat. Köszönöm! KGP 

Kovács Gerzson Péter/TranzDanz:
Tranzit
Május 7.   20-óra  
MU Színház                                                                                                                    


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ