Meghalt Forgách József balettművész
Dátum: 2006. július 31., hétfő, 11:10
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Forgách József balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, a balettmestert augusztus 3-án kísérik utolsó útjára - tájékoztattott hétfőn a Magyar Táncművészeti Főiskola titkárságvezetője.

A Liszt Ferenc-díjas balettmestert július 21-én érte utol a halál. A művész temetése augusztus 3-án lesz a Farkasréti temetőben.

A balettmestert a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti - közölte Kovács Katalin.

Forgách József 1941-ben született Ózdon. 1959-ben végezte el az Állami Balettintézetet, Hidas Hedvig és

Lőrincz György tanítványaként. 1959-ben tagja lett az Operaház együttesének, 1970-85 között pedig magántáncosa volt. 1965-72-ig az Állami Népi Együttes, 1972-től az Állami Balettintézet, 1985-től a Budapesti Kamarabalett balettmestereként dolgozott. 1990-től tanított a főiskolán.

Főbb szerepei: paraszt pas de deux a Giselle-ben, a diák A csodálatos mandarinban, A fából faragott királyfi, Ámor a Sylviában, továbbá szerepelt több magyar balettfilmben is. 1970-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2001-ben Kiváló művész címet kapott.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ