Indiai est az Urániában
Dátum: 2006. agusztus 6., vasárnap, 12:29
India nemzeti ünnepén, augusztus 15-én több ezer éves táncokat és Ravi Shankar szitár művész tanítványait, a Calcutta Triót láthatja, hallhatja a közönség 18-órától a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

India 1947. augusztus 15-én nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A Függetlenségi Napon a budapesti indiai nagykövetség közreműködésével, Ranjit Rae nagykövet köszöntõje után föllép Jayanthi Subramaniam koreográfus, a bharatanatyam õsi, dél-indiai tánc mesternõje és magyar tanítványa, Bittner Dóra táncművész.

A Tamil Nadu államból származó, több ezer éves templomi tánc egyben a legnépszerûbb is Indiában, pedig elsajátításához legalább hat év szükséges. Bha = kifejezés + Raga = muzsika + Tala = ritmus + Natyam = tánc adja a bharatanatyam nevű táncot, amelyhez elegancia, egyensúly- és ritmusérzék, hajlékonyság, virtuóz lábmunka, mimika és állóképesség kell.

Molnár András zenész, a Calcutta Trió tagja elmondta azt is, hogy a trió Közép-Európa egyetlen, klasszikus észak-indiai zenét játszó együttese, a három és félezer éves dallamvilágot Ravi Shankar világhírű szitár művész hozta Nyugatra. Tõle tanulta meg Kozma András a rágát, elõadási darabot, azt a zenei motívumot, amelyre a dallamokat fölfűzik, ezeket nem lehet leírni, csak a mestertõl tanulhatja el a tanítványa, ahogy ezt annak idején Kozma András, az együttes alapítója is tette.

A Calcutta Trió a föllépéssel duplán ünnepel, az indiai nemzeti ünnep mellett fennállásának 30. évfordulójára is emlékezik. Kozma András szitáron játszik, Szalai Péter tablán, azaz ütõhangszeren és Molnár András tanpurán.

A vendégeket indiai ízek fogadják: finom édességek és teák, háttérként pedig indiai tájakat, híres műemlékeket bemutató filmeket vetítenek az Uránia moziban, a belépõjegy ára 1500 forint.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ