Válassz életformát!
Dátum: 2005. november 18., péntek, 11:02
A Finita la Commedia Társulat, a DV8 (UK) fizikai színház, Frenák Pál és társulata, Lakner Antal, az Édentől Keletre Fesztivál, a Budapest Tánciskola, Egy Kiss Erzsi Zene, Mitsoura, Litera előszilveszteri buli. – A Trafó december hónapban is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

2005. december 2-3.

Az Intro Fesztivál keretében a Trafó bemutatja:

Finita la Commedia: Emberkönyv / tánc 

Koreográfus: O. Caruso         PREMIER!

A Finita la Commedia Társulatot O.Caruso és Fehér Ferenc neve fémjelzi. Munkájukra jellemző a képzőművészeti igényességgel felépített fény- és látványterv, valamint a koncentrált teatralitás és precíz dramaturgia, melyben megmutatkozik O. Caruso kiforrott színházi látásmódja. Fehér Ferenc, a rendhagyó múltú táncos mozgásában professzionális színházi jelenléttel ötvözi a nyers erőt, a break-es, utcai táncos elemeket. A társulat hazai és nemzetközi fesztiválok állandó vendége; legutóbb Fehér Ferenc a Kairói Nemzetközi Alternatív Színházi Fesztiválon "A legjobb férfi színész" díját vehette át.

/Fotó: Szenteleki Dóra/


2005. december 8-10. 20h

A Nagy Britmánia keretében a British Council és a Trafó bemutatja:

DV8 (UK): Just for Show / fizikai színház 

Szex, hazugság és DV8… Mi rejlik a felszín alatt? Az angol fizikai színház legújabb darabja az igazság, a szépség és az illúzió kérdéseit járja körül. A Just for Show a képmutatásról és a magamutogatásról szól: Lloyd Newson koreográfus a minket körülvevő látszat-világ leleplezését kísérli meg és megmutatja a mögötte rejlő „mocskos hazugságokat”. Newson vízióját videovetítés, vizuális illúzió és szójátékok teszik teljessé. A darab készítése során a társulat hosszasan kísérletezett különböző technológiai megoldásokkal, ennek eredményeképpen virtuális táncosok és színpadkép született, még érzékletesebbé téve látszat és valóság határainak elmosódását. A világhírű társulat utoljára nyolc éve járt Magyarországon.

/Fotó: Jiri Volek/


2005. december 13-15. 20h

Frenák Pál Társulat: Apokalipszis-Frisson / tánc 

 A Párizsban élő és alkotó koreográfus ebben a darabjában is az ember legmélyebb ösztöneit kutatja, a testbe, a mozdulatba vésődött emlékeket hozza a felszínre. Frenák Pál kirobbanó, elsöprő erejű tánccal, sokkoló és olykor groteszk szimbólumokkal jeleníti meg mindezt. A lenyűgöző mozgáshoz Fabrice Planquette alkotott rendkívül erős zenét, amelynek a lüktetését a zsigerekben érezni. „Tűéles mozdulatok, a test teljes megfosztottsága és groteszk félelmei jellemzik a Frenák Pál Társulat új darabját. Kemény, fémes és szégyentelen.”

/Mestyán Ádám, Magyar Narancs/

/Fotó: Lákó Tamás/


2005. december 14. 19h

Lakner Antal: INERS Dupla- és mikrogravitációs állapotok

Helyszín: Trafó Galéria  

2006. január 15-ig


Elképzelte már valaha a teljes csöndet és mozdulatlanságot, gravitáció nélkül? Megtörtént már Önnel, hogy súlya kétszeresével nyomta a Földet? Lakner Antal speciális eszközei ilyen élményekkel gazdagíthatnak minket. Légmentesen zárt lebegőkabinja a külvilág ingereit teljesen kizárja és megszabadítja a központi idegrendszert az igen megterhelő gravitációs vonzástól, így a felhasználó belső horizontja felé fordulhat. A duplagravitációs öltözet viselése pedig a normál földi gravitációs terhelés másfél, kétszeresét eredményezi,
amelynek hatására az ember egyszerű mozdulatai is nehéz fizikai erőkifejtéssé változnak.  

A kiállítás látogatása csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges!

Bejelentkezés telefonon: 456 2044  vagy emailen: hajni@trafo.hu  vagy eszter@trafo.hu


2005. december 16-17. 20h

Édentől Keletre / zenei fesztivál


 Az ötödik alkalommal jelentkező Édentől Keletre Fesztivál hagyományaihoz híven idén is egy-egy szubkultúra jól ismert
zenészeinek legújabb, vagy ritkán hallható formációit gyűjtötte egybe. Néhány kivételtől eltekintve most is meghatározó szerephez jut az elektronika és a kísérleti jelleg. Az első nap a bátrabban kísérletezőké, akik az underground kettős természetének jegyeit hordozzák: egyrészt nem bevált receptekre alapoznak, másrészt az ő emészthetőbb, friss ízeiből készítik ügyes szerkesztők később a jövő „mindennapi szakácskönyvét“. Az amerikai Matthew Shipp zongorista a dobos Guillermo E. Brow-nal lép fel, aki ezúttal laptoppal, lemezjátszóval és elektronikus hangszerekkel színesíti a koncertet. A második nap fellépői szélesebb körben ismertek, mégsem gyakran hallhatjuk őket a jelen felállásban: Balogh Kálmán Magyarországon először lép fel új, bolgár virtuózokkal közös formációjával; a ritkán koncertező Budbudas gyakorlatilag a fesztivál szülőatyjaként, míg a Zagarból ismert DJ Bootsie quartetté bővült zenekarával szerepel.2005. december 21. 20h

A Budapest Tánciskola estje / tánc 

„A modern tánc egy évszázados magyar történetében egy 40 éves lyuk tátong. Ideje hidat építeni a jelenből a múltba, felmutatni azoknak a szellemi gyökereknek és búvópatakoknak legalább egy részét, melyek a kortárstánc múltját alkotják. Ezért az iskola immár hagyományosnak mondható Trafós estjén a nálunk zajló jövőalapozó alkotómunka aktuális eredményeinek felmutatása mellett gyökereinket, munkánk szellemi hátországát kutatjuk.” /Angelus Iván/ Kovács Éva Elemek (1946), Eck Imre Concerto (1965), Györgyfalvay Katalin Bújócska (1982) és Imre Zoltán Intermezzo (1996) című műveinek rekonstrukciós kísérlete e kutatás eszköze. Hommage – tisztelet közvetett mestereinknek, akiknek nyomdokain járhatunk. Az út mai szakaszára mutatnak három alternatívát Horváth Csaba, Kun Attila és Hód Adrienn rövid művei.

/Fotó: Kasza Gábor/2005. december 28. 20h

Egy Kiss Erzsi Zene / koncert

 Az E.K.E.Z. repertoárja akár egy virtuális utazás: a képzelet zenei nyelvén, a népiesebbtől a jazz-en át a mai tört ritmusok világáig, vagy időben utazva a 'francia' sanzonokon, balladisztikusabb dalokon keresztül a rockig, a '70-es éveket idézve. Ezen az estén elhangzik néhány "ősrégi" szám a kezdetekből, jelen lesz a régebben az együttessel gyakran fellépő Szantner Anna és Szabó Ani, és Kiss Erzsi színházi munkáinak fontos közreműködői is tiszteletüket teszik. A készülő negyedik lemez anyagának eddig elkészült darabjai is elhangzanak. Ha mindezek után a naptárra nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy a Szilveszter előtti jeles napok apropóján szív nem marad szárazon, szem nem marad mosoly nélkül, a láb meg csak győzze azt a sok ugrándozást.2005. december 29. 20h

Mitsoura / multimédia koncert 

Harmadszor zárjuk Miczura Mónika zenei produkciójával koncertévadunkat. A spirituális élménnyel is felérő Mitsoura album élő előadása mind zeneileg, mind képileg felemelő estet ígér a nézőknek. Az indiai zenei hatások és a zenekar mögött látható, képzőművészek által készített hatalmas motívumok varázslatos világba repítik el a hallgatóságot. A koncerten a 2003-as album szerzeményei mellett a zenekar készülő új lemezéről is hallható lesz néhány dal.2005. december 30. 20h

Tessék választani!- Litera előszilveszter / irodalom, buli

"nincs középút, vagy: vagy-vagy vagy, vagy: nem vagy vagy-vagy." (G. L.)
Egyfelől van az, hogy válaszd önmagad. Ez a tiszta képlet - ezen túl minden csak bonyolultabb. Válassz életformát. Párt és pártot, stílust, szakmát, saját halált. Mosóport és autómárkát, csengőhangot, kotonfajtát, írói álnevet. Hogy milyen letenni a voksot valami mellett, vagy esetleg egy életre szólóan, visszavonhatatlanul dönteni: a litera hagyományos előszilveszteri fesztiváljának íróvendégei erre keresik a választ.

Felolvas: Dragomán György, Esterházy Péter, Fáy Miklós, Gordon Agáta, Parti Nagy Lajos, Szerbhorváth György, Szilasi László.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ