Pénteken kezdődik a Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden
Dátum: 2021. július 8., csütörtök, 15:11

Öt táncegyüttes fiataljai mutatkoznak be, és adnak számot tudásukról a pénteken kezdődő XII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden - közölte Roboz István szervező az MTI-vel.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

Az együttesek a fesztiválon zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat, és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák. A szervezők néhány éve úgy döntöttek, hogy a fesztiválra kifejezetten az ifjúsági korosztály társulatait hívják meg. Országosan e korcsoport számára kevés olyan seregszemle van, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képes teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedése, szenvedélye, odaadása páratlan.

A járvány megnehezítette a fesztivál szervezését és az együttesek felkészülését is, idén határon túli csoport nem is tudta vállalni a fellépést, de a jászberényi Jártató Táncegyüttes, a ráckevei Bokréta Táncegyüttes, a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes, a deszki és szegedi Tiszavirág Néptáncegyesület, valamint a házigazda Szeged Táncegyüttes fiataljai bemutatkoznak a fesztiválon.

A hagyományokhoz híven a fesztivál pénteken délután az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz. A szombati színházi esten az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be programjukat.

A fellépésekkel azonban nem ér véget a fesztivál programja, a fiataloknak táncbemutatót szerveznek, a zsűri részletesen értékeli a produkciókat, esténként pedig táncház várja a résztvevőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ