Az ország 11 városában rendezik meg a Nagy Táncválasztót vasárnap
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 11:21

Az ország 11 városában rendezik meg vasárnap a Nagy Táncválasztót, amelyen mintegy 60 táncpedagógus közreműködésével, több mint 40 táncstílus kipróbálására van lehetőség.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében az idén Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szekszárdon, Budapesten és Sopronban várják az érdeklődőket, akik az egész napos program során ingyenes táncórákon, kerekasztal beszélgetéseken, táncfilm vetítéseken és táncelőadásokon is részt vehetnek.

Az április 29-ei tánc világnapja alkalmából 2019-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Nagy Táncválasztó workshopot, amely mára több ezres közösséggé vált - olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Válaszd a táncot! Válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett program célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. A táncműfajok megismertetésén túl fontos a tánc és mozgás széles körű népszerűsítése, hogy minél többen a táncban találhassák meg az egészséges életmódhoz, a tudatos mozgáshoz és a közösségi élményhez vezető utat - írják a közleményben.

A Nagy Táncválasztó esemény regionális helyszínei Sopron csatlakozásával tovább bővültek, Budapesten pedig az idén a Budapest Táncszínház Depó Stúdiója ad lehetőséget a kreatív balettet, a kortárs táncot, a Limón-technikát és az 1970-es évek disco-korszakát idéző waacking táncstílust megismerni vágyók számára.

Debrecenben az Ifjúsági Ház a fő helyszín, klasszikus balett, hip-hop tánc, ír tánc, mazsorett, bachata és break tánc is szerepel a lehetőségek között.

Győrben ismét a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium Szabolcska utcai központja a fő helyszín, ahol táncpedagógusoktól és koreográfusoktól leshetik el az érdeklődők a balett, a boogie-woogie, a társastánc és a kubai salsa alapjait.

Kecskeméten, a Grapevine Tánciskola ismét csaknem 20 táncműfajban szervezett táncórákat, szabadtéri színpadán pedig a kecskeméti tánciskolák műsorai várják a közönséget.

Kőszegen a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják a táncolni vágyókat, afro-jazz, country tánc, kontakt jóga és népi játékok is szerepelnek a kínálatban. A táncórák mellett táncfilmekkel, délelőtt kerekasztal beszélgetéssel, valamint a kőszegi és a szombathelyi táncegyüttesek bemutatóival is készültek a szervezők.

Miskolcon a rendezvénynek a Művészetek Háza ad otthont, ahol a klasszikus balett, a latin táncok és a történelmi társastáncok alapjai is megismerhetők, a szabadtéri színpadon egész napos táncbemutatók várják a miskolciakat.

Nyíregyházán a Luther utcai evangélikus általános iskolában az ismert táncműfajok mellett anya-lánya jazztánc és baba-mama tánc is várja a családokat. Aki a légtáncot szeretné kipróbálni, a Bocskai utcai Légtorna & Mozgás Stúdió workshopjára jelentkezhet.

A Pécsi Művészeti Gimnázium már szombaton elindítja a Nagy Táncválasztót és a Dóm térre hívja a közönséget, ahol 10 óra 30 perckor a helyi tánciskolák, táncegyüttesek és a közönség közreműködésével a III. Nagy Táncválasztó Flashmobbal hívja fel a figyelmet a vasárnapi eseményekre.

Sopron először csatlakozik a rendezvényhez, a Liszt Ferenc Kulturális Központban tánc aerobik, modern jazz, esküvői tánc, hastánc, néptánc, mazsorett és street jazz is választható. A táncórák mellett a Liszt Központban táncfilm vetítés, a Petőfi Színházban a közelmúltban elhunyt tánc-fotográfus, Kanyó Béla kiállítása és táncgála is várja a közönséget.

Szekszárdon a PTE Rákóczi úti kampusza ad otthon a Nagy Táncválasztónak, ahol az amerikai jazz, a Berczik-technika, a klasszikus balett és a kortárs tánc órák mellett délután gálaműsorral is készülnek a szervezők.

Szegeden ismét a Szent-Györgyi Albert Agóra várja az érdeklődőket, ahol modern tánc, linedance, rock and roll, ír tánc, indiai tánc és szerb tánc is szerepel a választható táncműfajok között.

Az esemény valamennyi helyszínen ingyenes, a workshopokon történő részvétel regisztrációhoz kötött. A járványügyi szabályok miatt a táncórákon limitált létszámú érdeklődőt fogadnak.

Regisztrálni szeptember 25-én 22 óráig az esemény honlapján, a www.nagytancvalaszto.hu oldalon, az adott város órarendjét ismertető felületen lehet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ