Négy vidéki helyszínen rendezik meg az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőit
Dátum: 2022. február 28., hétfő, 8:18

Az idén 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált a Táncpedagógusok Országos Szövetsége; a vidéki elődöntőknek Miskolc, Oroszlány, Szekszárd és Makó ad otthont.

A korcsoportos döntőket májusban tartják, a legjobb amatőr táncegyüttesek az Erzsébetligeti Színház színpadán mérik majd össze tudásukat - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége 1990 óta mintegy ernyőszervezetként öleli fel a magyar egyetemes amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusokat, segítve az amatőr táncegyütteseket működési problémáik megoldásában, különös figyelmet szentelve szakmai fejlesztésükre és érdekeik védelmére.

A szövetség 2022-ben immáron 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált, amely mára már országos mozgalommá nőtte ki magát: 2019 óta négy regionális elődöntő előzi meg a Budapesti döntőket.

A résztvevők a klasszikus balett, a karaktertánc, a mozdulatművészet, a társastánc, a modern tánc, a modern balett, a kortárs tánc, a jazz-tánc és a hip-hop műfajában nevezhetnek szóló, duett és csoportos produkciókkal, összesen négy - gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt - korcsoportban.

Az első elődöntő március 5-én lesz Miskolcon, ezt követi 19-én az oroszlányi, 26-án a szekszárdi, majd április 9-én a makói megmérettetés. Az utóbbi három előválogatóra még tart a jelentkezés. A regionális elődöntőkön eredményesen szereplő táncegyüttesek májusban Budapesten találkoznak újra, ahol három szombaton át az Erzsébetligeti Színház ad majd otthont a XXXI. Országos Táncművészeti Fesztivál döntőinek.

A közleményben kiemelik, hogy a Táncpedagógusok Országos Szövetsége fesztiválrendszerének egyik legfontosabb eleme, hogy minden versenynap végén az összes bemutatott produkcióról véleményt, építő jellegű kritikát mond a zsűri. Ezek a szakmai tanácsok, ötletek, koreográfiai és pedagógiai javaslatok tovább segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését, támogatva a minél magasabb szintre jutás lehetőségét.

A közleményben Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész, színházigazgató felidézi, hogy 30 évvel ezelőtt tette le a voksát az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett. "Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve" - hangsúlyozza. Mint fogalmaz, kiemelt céljuk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése - művészettel.

Március 5-én Miskolcon, az Ady Endre Művelődési Központban, 19-én Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban, 26-án Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, április 9-én Makón, a Hagymaház Kulturális és Művelődési Központban tartják a regionális elődöntőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ