Premierekkel zárja az évadot a Nemzeti Táncszínház
Dátum: 2023. december 4., hétfő, 7:47

A Szegedi Kortárs Balett Diótörő-előadása, valamint Karácsonyi álom címmel Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat új, élőzenével, hagyományos és kortárs táncelemekkel készülő produkciója is szerepel a Nemzeti Táncszínház decemberi kínálatában, amelyben több bemutató is helyet kapott.

Az idén december 20-tól több alkalommal is műsorra tűzik az E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című műve alapján, Csajkovszkij zenéjével készült mese-balettet, Juronics Tamás koreográfiájában, a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

Szintén az ünnepre hangolódva mutatják be 17-én Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat legújabb, Karácsonyi álom című, hagyományos és kortárs táncelemeket is magába foglaló előadását - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Decemberben több új bemutatót is tartanak a Nemzeti Táncszínházban. A hónap első premierje 5-én az egyedülálló táncstílust megalkotó Urban Verbunk előadása. A formabontó tánc show a jelen égető globális társadalmi kérdéseire hívja fel a figyelmet.

Ezt követően két Shakespeare-adaptációt is műsorra tűznek. A Kulcsár Noémi Tellabor a magyar színpadokon ritkábban játszott tragikomédiát, a Téli regét mutatja be december 6-án, míg a Kecskemét City Balett a szerző fordulatokkal teli komédiájával, a Szentivánéji álommal érkezik a Nemzeti Táncszínházba december 10-én.

December 15-én fellép a Nemzeti Táncszínházban a húszéves fennállását ünneplő PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes is, amely Weöres Sándor A teljesség felé című filozofikus művét ülteti át a tánc nyelvére.

A Nemzeti Táncszínház kisterme is számos újdonsággal várja az érdeklődőket. A Duna Táncműhely 15-i bemutatójának, a Hajadonok című új darabnak a középpontjában női táncformák, a női princípium áll, négy művész tolmácsolásában. A Gangaray Dance Company 19-én látható Up című bemutatója a testben rejlő végtelen lehetőségekre, a zene és tér kapcsolatára fókuszál, hangsúlyozva a mozdulat elsöprő kifejezőerejét, amely képes új világokba repíteni a nézőt.

A közleményben kiemelik, hogy az idén a különleges premierek és az ünnepi műsorok mellett a nézőket kétféle karácsonyi bérlettel is várják, amelyek a legnevesebb magyar táncegyüttesek előadásait tartalmazzák, ajándékötletet is kínálva. A Karácsonyi Folklór bérletben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes produkciói szerepelnek, míg a Karácsonyi balett bérletben a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett alkotásai kaptak helyet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ