A Sportaréna és a Fonó ad otthont az Országos Táncháztalálkozónak
Dátum: 2024. január 29., hétfő, 9:36

A Papp László Budapest Sportaréna és a Fonó Budai Zeneház lesz a helyszíne az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárnak; a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti eseményét április 5-től 7-ig, 43. alkalommal rendezik meg.

Az esemény a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Mint kiemelték, a Táncháztalálkozó a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern egymásra hatásának megjelenítése a közönség aktív közreműködésével.

Április 5-én pénteken este Halljunk szót...! címmel a Fonó Budai Zeneházban lesz tartják a nyitókoncertet és táncházat, 6-7-én pedig idén is a Papp László Budapest Sportaréna a fő helyszín, amelynek küzdőterén váltják egymást a táncházak, és itt lesz a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok is. Emellett valamennyi további kisebb-nagyobb termet kitöltik a párhuzamosan futó programok.

A szombati és vasárnapi program a Sportarénában az Aprók Bálja programrésszel indul, ebben a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. Az ezt követő Tánchagyományaink blokk táncházak és bemutatók sorozata, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával.

Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítják meg. A Családban marad - táncos generációk műsort a Kamasz táncház követi, amelyben a Fölszállott a páva tehetségkutatóban megismert Sarjú Banda zenél. A programban szerepel Novák Ferenc tánctörténeti előadása is.

A Kodály teremben a Tágasságot nekünk is! című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az Ókútból friss víz - koncertsorozat műfaji határok nélkül című programelem üzenete az, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni, bemutatni. A rendezvényen a résztvevők megtekinthetik a Foltin Jolán emlékére készült vándorkiállítást is.

A szombat esti gálán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló Táncház a javából teszi teljessé.

Vasárnap a Magonc nyitányt követi az Aprók Bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatása, de kézműves foglalkozások is lesznek. Vasárnap tartják a Minden magyarok táncát is, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.

Vasárnap 17 órától az idén 50. születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a Gálaműsor keretén belül a legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó "fesztiválzenekara" közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét az Aréna küzdőterén össztánc zárja.

A Népművészeti Kirakodóvásár a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg régi és új tárgyakkal.

A táncházmozgalom kiemelkedő eseményét először 1982. március 28-án rendezték meg, az ország akkori legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban. A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ