Barbárok címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása a Várkert Bazárban
Dátum: 2024. április 11., csütörtök, 10:46

Barbárok - Táncköltemények Móricz Zsigmond írásai nyomán címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása csütörtökön este a Várkert Bazárban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a tánckölteményekben Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, a Pillangó című kisregény szerelmespárja és a címadó Barbárok novella szereplői, szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre.

A közleményben kiemelik, hogy Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. "Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával" - idézik az író szavait.

Mint írják, Móricz Zsigmond ismerte a magyar parasztság sorsát és mélyen együttérzett vele, és nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda nyúltak vissza, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni. Az író elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni - fogalmaznak a közleményben.

Az előadás koreográfiáját Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész készítette. A zenét Kiss Ferenc, Gryllus Dániel, Árendás Péter és Balogh Kálmán jegyzi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ