Balettnövendékek és hallgatók mutatkoznak be szombaton az Eiffel Műhelyház Bánffy termében
Dátum: 2024. június 17., hétfő, 9:10

A Magyar Táncművészeti Egyetem, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet hallgatói és növendékei mutatkoznak be június 15-én az Eiffel Műhelyház Bánffy termében Pas de Quarte címmel.

A lélek aspektusai, az alkotói lét és a feltámadás, valamint a klasszikus témák és technikák szerepelnek az intézményes balettiskolák találkozójának nyitóműsorában, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium növendékeinek előadásában. A négy szólót, egy duettet és egy triót felvonultató alkotásokban a növendékek olyan nagy hatású klasszikus és modern balettkoreográfusok munkáira is reflektálnak, mint William Forsythe vagy Mihail Fokin - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t csütörtökön.

Ezt követően a Magyar Állami Operaház balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet eleveníti fel a május végén bemutatott KisKalóz című produkciójuk második részét, amely Harald Lander Etűdök című koreográfiája nyomán veszi sorra a teremben zajló próbák lépcsőfokait a kész produkcióig, karaktertáncok formájában is bemutatva a klasszikus balett és a népek táncainak ötvözetét.

A Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói Made in Pécs című műsorukban reflektálnak az idén 50 éves intézmény gazdag örökségére és szimbiózisára a város kortárs balettegyüttesével.

A találkozót a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak produkciója zárja. Elődásukban Lukács András 2010-ben a Magyar Nemzeti Balett számára készített, Örvény című modern koreográfiáját mutatják be Philip Glass zenéjére.

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hívta életre Pas de Troi, majd Pas de Quatre néven a vidéki balettegyüttesek fővárosi seregszemléjét. Az Erkel Színházba meghirdetett programsorozat a Covid-járvánnyal megszakadt, idén azonban megújult formában, az intézményes balettiskolák találkozójaként elevenedik újjá, ezúttal az Eiffel Műhelyház falai között - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ