A perc / Hogyha elfelejtesz
Dátum: 2007. október 17., szerda, 17:18
A Budapest Táncszínház legújabb bemutatójának programjában Földi Béla és a holland koreográfus Neel Verdoorn egy-egy darabját láthatja a közönség. A premier október 26-án 19-órától lesz a Nemzeti Táncszínházban.
Az első részben Földi Béla a férfi születésétől eredő útját kíséri végig önéletrajzi megközelítésben. A „Hogyha elfelejtesz…" című Neel Verdoorn koreográfiában három táncos kergeti egymást az idő és a tér kerekében. A zene - Steve Reich: Triple quartetje -szerves részét képezi a darabnak.

„A perc"

„…Széttörött a puzzle, hiányos a képe,

Mosolya még velem, de már nem fogja a kezem.

Megállhatnánk végre - kérem az időt,

De a kérdőjel eltorzul, és nincs pont a mondat mögött.„

(Földi Béla)

A férfi születésétől eredő útját kísérjük végig egy önéletrajzi szegmensben. A halál nemtelen alakja a színpadon végig jelen van, nem szomorú, nem vidám, nem gonosz, és önmagában nem zord, csak munkáját végzi, Isten akaratát. A színen a lélek húrja elszakad, megtestesül a halál, de velünk él tovább és az idő folyója meg nem áll. 

Zene: montázs

Fényterv: Földi Béla (Nasser Hammadi)

Előadja: Budapest Táncszínház és meghívott művészek

Rendező-koreográfus: Földi Béla

„If You Forget Me…" / "Hogyha elfelejtesz…"

Visszatekintve

Minden múlandó

Egy hét

Csak egy pillanatnak tűnik

Egy év - heteknek

Egy élet – éveknek...

A múlt elsurran

Amikor minden véget ér.

„Hogyha elfelejtesz…" című táncdarabban három táncos kergeti egymást az idő és a tér kerekében.  A zene -    Steve Reich: Triple quartetje szerves részét képezi a darabnak. A ritmikai struktúrára jellemző – gyors, lassú majd ismét gyors- motívumok és melódiák váltogatják egymást a zenében.  A táncosok szenvedélyesen próbálják megállítani az időt hogy újra halljuk a zenét. A zene az élet metaforája, amelyben az idő magával ragad és elfeledteti a múlandóságot.

A koreográfus Neel Verdoorn készített már darabokat a DJAZZEX-nek, a Budapest Táncszínház részére, továbbá a Compagnia Ater Ballettonak, Dance Company Krisztina Dechatel – Amsterdam, valamint a Scapinonak - Rotterdam és a KORZO Productions részére.

„Hogyha elfelejtesz…" című darab eredetileg a Korzo Producties megrendelésére készült és 2007. január 25-én mutatták be a Korzo Színházban Hágában( Hollandia).

Koreográfus: Neel Verdoorn

Előadja: a Budapest Táncszínház

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ