Barátai ünnepelték Günter Grasst
Dátum: 2007. október 21., vasárnap, 16:39
Mintegy kétezer meghívott vendég - többségében barátai és pályatársai - köszöntötték a hét végén Németország leghíresebb íróját, az irodalmi Nobel-díjas Günter Grasst 80. születésnapja alkalmából.

A Göttingenben tartott szombat esti rendezvényen a Grasst ünneplők között volt Gerhard Schröder volt szociáldemokrata kancellár is, s jelen voltak a világhírű író könyveit az elmúlt évtizedekben terjesztő németországi kiadók vezető képviselői, továbbá azok a művészek, akik az elmúlt évtizedekben különböző területeken végig kísérték pályáját. Így Volker Schlöndorff nemzetközileg is ismert és elismert filmrendező, aki filmre vitte Günter Grass mindmáig talán legnépszerűbb regényét, az 1959-ben megjelent Bádogdobot, amely Grass számára meghozta a világhírt.

Schlöndorff mellett természetesen ott volt - ezúttal teljes emberi alakjában - David Bennent színész, aki a Bádogdobban a világ szörnyűségei elleni tiltakozásul törpének megmaradó főszereplőt, Oscar Matzerathot játszotta, valamint Günter Sommer, aki számtalan olvasói esten Grassnak jazzkíséretet nyújtott. Sommer ezúttal „bádogdobon" dobolt, majd azt születésnapi ajándékként az írónak ajándékozta. Schlöndorff és Bennent pedig arra emlékeztetett, hogy annak idején nem volt könnyű a rendkívül kritikus, igényes és szókimondó íróval együtt dolgozni, de - mint fogalmaztak - megérte, nem csak azért, mert a film később Oscar-díjat kapott.

Klaus Staeck, a berlini Művészetek Akadémiájának elnöke ünnepi beszédében vitathatatlan demokrataként méltatta a Nobel-díjas írót. Staeck szavai szerint Grass - aki egy időben az SPD-vezető, majd szövetségi kancellár, Willy Brandt beszédeit írta, s 1982-től tíz éven keresztül maga is tagja volt a Német Szociáldemokrata Pártnak - „nem hagyta a politikát az úgynevezett szakértőkre, hanem inkább ő maga is aktívan bekapcsolódott abba." Emlékeztetett arra is: Grass egyike volt azoknak a művészeknek, akik 2003 elején erősítették az akkori kancellárt, Gerhard Schrödert abban a törekvésében, hogy Németországot távol tartsa az iraki háborútól.

Az ARD közszolgálati televízió által támogatott születésnapi ünnepséget maga az ünnepelt meghatottan köszönte meg. Grass mindenekelőtt azt hangoztatta, hogy - a 80. életév ellenére „még mindig tud gyermekként örülni."

A szombat esti megemlékezés hivatalos volt ugyan, de még mindig nem a leghivatalosabb a Günter Grasst köszöntő, születésnapi rendezvények sorában. A valóban „állami" ünnepet október 27-én tartják Lübeckben, ahol Grass jelenleg is él, s ahol életének több évtizedét töltötte. Az ünnepi beszédet pedig Horst Köhler államfő tartja.

Amúgy az író még 80 évesen is tud még meglepetést okozni. Bejelentette ugyanis, hogy ismét bekapcsolódik a politikába, s a közelgő hamburgi tartományi választásokon kampányolni kíván a szociáldemokrata polgármester-jelölt mellett. Azt azonban hozzátette, hogy az írással természetesen nem kíván felhagyni.

(MTI-Panoráma, Pietsch Lajos-Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Ha tudtam volna, hogy ily sokáig élek, jobban vigyáztam volna magamra."
„ Eubie " Blake
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ