Emberi Himnusz Sanghajban
Dátum: 2007. november 14., szerda, 15:18
A Művészetek Palotája Emberi Himnusz című produkcióját november 15-én mutatják be – a kínai magyar kulturális hetek keretében – a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, s játsszák még másnap is a Grand Theatre-ben. A kínai szervezők mindkét este telt házra számítanak Ázsia legnagyobb – majdnem kétezer férőhelyes – és legkorszerűbb színházában.

„Azért is különleges a sanghaji előadás, mert a Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Állami Operaház Nemzeti Balettjének művészei mellett a sanghaji opera zenekara és kórusa, illetve szólistái is közreműködnek benne. Közös magyar-kínai produkció lesz, és csupán néhány napunk van arra, hogy összehangoljuk az előadást a kínai művészekkel. Rendkívül nehéz feladat, naponta több próbát is tartunk Keveházi Gábor barátommal és koreográfustársammal. Antal Mátyás karmester pedig külön is foglalkozik a kínai zenészekkel” – mondta Sanghajban Markó Iván, a Fesztivál Balett vezetője.

Markónak és Keveházi Gábornak az Emberi Himnusz az első, közösen jegyzett előadása. „Még 2005-ben hívott föl Markó Iván, hogy Beethoven IX. szimfóniájára készítsünk koreográfiát, ő adta az előadás címét is. Kiss Imrét, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját kerestük meg az elképzeléssel, és ő azonnal mellénk állt. Tavaly volt a premier. Az Emberi Himnuszt otthon legutóbb épp a kínai turné előtt játszottuk a Művészetek Palotájában, az intézmény pedig meghívta rá a magyarországi kínai diplomatákat, és az ott élő kínai közösség számos képviselőjét is. Nagy siker volt, reméljük, itt, Sanghajban is ugyanilyen lesz a fogadtatás” – tette hozzá Keveházi, aki most először jár Kínában: „Nagy meglepetés ért. Nem gondoltam, hogy itt tart az ország. Az sem véletlen, hogy – ha a kulturális életet tekintjük – Sanghajról úgy beszélnek, mint Kelet Párizsáról.” Markó szerint Sanghaj „Kína modernizálásának színpada”.

Nem új keletű a kapcsolat a Művészetek Palotája és a sanghaji fesztivál között: a Müpa 2005 óta részt vesz különféle produkcióival a rangos nemzetközi művészeti eseményen. Kiss Imre, a Müpa vezérigazgatója tavaly novemberben több előadást is ajánlott a fesztivál vezetőinek figyelmébe, és Chen Sheng Lai, a rendezvény elnöke személyesen döntött arról, hogy az Emberi Himnuszt hívják meg 2007-ben Kína legnagyobb – majdnem 18 millió lakosú – városába.

A Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivált idén kilencedik alkalommal rendezik meg, és öt héten át tart október közepétől. Büszkék a sanghajiak rá, de ma már nemcsak ők mondják: „Aki nincs itt - lemarad.” Nem mellesleg a fesztivál évi 10 millió dollárból gazdálkodik.

Az Emberi Himnusz november 16-i sanghaji előadásán jelen lesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, valamint Sanghaj városa és a fesztivál vezetői, illetve az itteni magyar diplomácia képviselői.

OTS-Hírvonal

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ