Az Emberi Himnusz sanghaji sikere
Dátum: 2007. november 16., péntek, 15:27
A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját csütörtökön rendkívüli sikerrel mutatták be a ma már világhírű Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, a kínai magyar kulturális hetek keretében.

A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját csütörtökön rendkívüli sikerrel mutatták be a ma már világhírű Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, a kínai magyar kulturális hetek keretében. A premierre jó előre elkelt minden jegy a csaknem kétezer férőhelyes Grand Theatre-ben. Ázsia legmodernebb befogadó színháza az egyik legfőbb kulturális helyszín a sanghajiak körében, a város közepén.

Az előadás előtt Markó Iván koreográfus, az Emberi Himnusz ötletgazdája röviden köszöntötte a közönséget, afféle „kulturális útmutatót” adott az Emberi Himnuszhoz, amely Beethoven IX. szimfóniájára készült táncmű. Markó elmondta, a IX. szimfónia egyben az Európai Unió himnusza is. Hozzátette: „Amikor néhány nappal ezelőtt megérkeztünk Sanghajba, lenyűgözött a látvány, és az a hihetetlen erő, amely a városból és az itt élőkből árad. A mi előadásunk a tánc nyelvén szól az erőről, amennyiben erőnek tekintjük a természet harmóniáját és az emberi kapcsolatokat, az összetartozást. Ezt mutatjuk be most önöknek.”

A hetven perces előadás végén a sanghajiak többször visszatapsolták a társulatot. Aki ismeri a kínai közönség visszafogottságát, tudja, szokatlan az ilyen hangos fogadtatás. De ez volt az első nagyszabású közös magyar-kínai produkció Sanghajban: a magyarországi művészek mellett közreműködtek benne a sanghaji opera zenekara és kórusa, illetve szólistái is.

Antal Mátyás karmester az est végén úgy fogalmazott: „Kiváló volt a zenekar és a kórus is. Beethoven IX. szimfóniája különösen kedvelt Ázsiában, a sanghaji opera művészei játszották már korábban is, bár nyilván az európai zenéléshez képest más stílusban, más hangsúllyal. De most sikerült közös zenei nyelvre hangolódnunk.”

Hajba Judit, Magyarország sanghaji kulturális szakdiplomatája – aki még az előadás kezdete előtt a főkonzulátus nevében üdvözölte az Emberi Himnusz- produkció társulatát, illetve Antal Mátyást, Keveházi Gábor és Markó Iván koreográfust – azt nyilatkozta: „Sanghaj egyre komolyabb szerepet játszik a nemzetközi kulturális életben, kitűnő példa rá a sanghaji művészeti fesztivál, amellyel nagyon jó az együttműködése a főkonzulátusnak. És nem véletlen, hogy épp az Emberi Himnuszt hívta meg a fesztivál, mivel a sanghajiakat az utóbbi időben egyre inkább vonzza a táncművészet, a balett.”

OTS-Hírvonal

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ