Táncművészek elismerése
Dátum: 2007. november 17., szombat, 9:22
Bajári Leventének, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosának és Várnagy Kristófnak, a Frenák Pál Társulat tagjának ítélték oda az idén a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat – közölte a díjat gondozó alapítvány nevében Molnár Zita.

A tizenöt évvel ezelőtt alapított elismeréseket – a fődíjat és az ifjú tehetségeknek járó junior-díjat – minden évben azok a magyar táncművészek nyerik el, akik kiemelkedő teljesítményükkel jelentős mértékben járultak hozzá a magyar táncművészet értékeihez, s a világ színpadain méltón képviselhetik a magyar táncművészetet a szakmai zsűri szerint.

Az idei fődíjas, Bajári Levente 1996-ban fejezte be a tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1996-tól a Magyar Nemzeti Balett kartáncosa, 2002 óta magántáncos. Számos díjat nyert, többek között 2004-ben Harangozó-díjat, 2006-ban pedig EuroPas díjat kapott. Különböző klasszikus és modern szerepeket játszott már színpadon, fellépett például A hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, Az ember tragédiája, A csodálatos mandarin, az Elfújta a szél című előadásban. Első saját koreográfiáját a Point-ot Gergely Attila zenéjére tavaly készítette.

A junior-díjas Várnagy Kristóf tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. Dolgozott több társulattal, a Magyar Állami Operaházzal és a Balett Preljocajjal is. 2005 óta a Frenák Pál Társulat tagja. Számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt és ért el sikereket. A legutóbb a veszprémi Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón kapott különdíjat. Több magas színvonalú nemzetközi tánckurzuson vett részt. A magyar tánckultúra felkarolására és a táncművészek teljesítményének elismerésére 1993-ban hozta létre alapítványát a díjat alapító Philip Morris Magyarország Kft. A szakmai zsűri elnöke Szakály György.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ