Ballet Flamenco de Andalucía
Dátum: 2007. november 30., péntek, 8:09
Minden idők talán legrajongottabb táncfilmjének, Carlos Saura Carmenjének egyik vezető szerepét, Cristinát táncolta az a Cristina Hoyos, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként, társulatával látogat el hozzánk.
A film főszerepét alakító néhai legenda, Antonio Gades legkedvesebb táncosaként tartotta számon a mára szintén élő mítosszá érett Hoyost. Az 1946-ban, Sevillában született táncművész-koreográfus Andalúzia örökségének ikonikus őre: társulatával a legtisztább, legeredetibb formában őrzik a világszerte roppant népszerűségnek örvendő stílust.

Hoyos, ki a rendező Saurának, s a táncos Gadesnek egyaránt dédelgetett kedvence volt, számos további filmszerepben is megcsillogtatta káprázatos tudását és szikrázó személyiségét: ezek közt kiemelkedő a Federico Garcia Lorca nyomán született 1978-as Vérnász, melyben Gadessel játsszák a főszerepet. Hoyos, aki a Francia Becsületrend mellett felsőfokú elismerések egész sorát megkapta, életműve betetőzéseként, napjainkban az Andalúz Flamenco Múzeuma megteremtésén dolgozik, mely dokumentálni fogja azt a pompás világot, melyben napjainkra ő is megkerülhetetlen szimbólummá lett.


Társulatának budapesti vendégjátéka egy háromtételes táncfantázia: utazás délre, a sejtelmesség, titkok, a perzselő szenvedélyek világába. A varázsos út három állomása: az Öröm, a Tragédia és a Szenvedély. Énekesek, muzsikusok és táncosok idézik meg a narancs- és jázminligetek illatát, a tavasz tobzódó ünnepét. Az Örömöt, melynek megosztása a legboldogítóbb érzés. Ám a dalban és a táncban, mint a spanyol lélek ismerői számára nem meglepő, ott a szomorúság: a száraz kopár tájak magánya, a vigasztalan messzeség, az értelmetlen háborúk borzalma is, a mély és fojtogató, kitörölhetetlen fájdalom, a Tragédia, mely oly szövevényesen, szorosan hálózza be Andalúzia lakóinak szívét. És ott van a mindent átjáró, meghatározó Szenvedély, az éteri dimenziókba törő vágy és indulat, a szerelem feltartóztathatatlan lüktetése.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ