Az alagsor
Dátum: 2007. december 6., csütörtök, 21:29
A Peeping Tom nem először jár Magyarországon: Le jardin („kert”) című előadásukat 2005 őszén láthatta a Trafó közönsége. A belga társulat akkor egy negyvenes éveiben járó pár mindennapjain keresztül szembesített bennünket félelmeinkkel, gyengeségünkkel és hibáinkkal. A 2006-ban bemutatott Le Salon („nappali”) középpontjában az öregség, a haláltól való félelem és az emberi önzés álltak. Az idei évadban a trilógia harmadik és egyben utolsó részét láthatják az érdeklődők.
A Le Sous Sol az előzőleg már megismert szereplők történetét a ház pincéjében zárja le. Itt leltek a négy generációs család tagjai örök nyugalomra, és unalmukat eszmecserével, visszatekintéssel űzik el. Hirtelen minden más megvilágításba kerül, és a kertben, illetve nappaliban lezajlott események nem tűnnek már olyan tragikusnak. A bűnök feloldozást nyernek, a rossz emlékek nem nyomasztanak többé. A tiltás, a félelem és a lelkiismeret-furdalás varázsütésre semmivé válik, és a szereplők először nevetnek jóízűt magukon és társaikon.

A darab ihletője Dosztojevszkij Bobok című novellájának az őrület határán álló részeges írója, aki egy délután egy temetőben járva kihallgatja a halottak beszélgetését.

A tánc külön ehhez a koreográfiához készített vékony, habosított anyagból készült, tőzegborítású parketten zajlik. A mozdulatok ilyen módon a könnyedség, és légiesség hatását keltik. A teret szabadság és megértés légköre lengi be. Az előadás egy igazán különleges, de önmagában is értelmezhető, zárt világot tár elénk. Kötelező darab - azoknak is, akik az első két részt nem látták.

A társulat két meghatározó alakja Alin Platel két volt táncosa, akik a Need Company-vel is dolgoztak: Franck Chartier és Gabiela Carrizo, és ismét csatlakozik hozzájuk Eurudike De Beul, a szoprán és a táncos Samuel Lefeuvre. Az előadás vendégszereplője ezúttal a 80 éves Butoh táncos, Maria Otal.

Elúőadások: 2007. december 14-15. (P-Szo) 20-órakor Trafó

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ