Béjart utolsó koreográfiája
Dátum: 2007. december 22., szombat, 11:51
Egy hónappal Maurice Béjart halála után Lausanne-ban bemutatták a világhírű táncművész utolsó koreográfiáját, a 80 perc alatt a világ körül című balettet.

A svájci hírügynökség pénteki tudósításában lebilincselőnek és szellemesnek nevezte a darabot, amelyben egy fiatal táncos vezeti a nézőket Szenegálon, Görögországon, Ausztrián, Indián, Kínán, Brazílián és az Északi-sarkon keresztül. Utóbbi helyszínen, a legmulatságosabb jelenetben pingvinek táncolnak tangóharmonikára vadlibák vonulása közepette.

A balett zenéjét Mozart, Wagner, Strauss, Vivaldi, Mikisz Teodorakisz műveiből illetve népzenei dallamokból állították össze.

A csütörtöki bemutató után a Béjart Ballet Lausanne (BBL) világkörüli turnéra indul. Két évre kötöttek le előadásokat és a társulatnak további egy évre van szerződése a svájci várossal.

A nagy táncművész 80 éves korában, november 22-én hunyt el. Béjart néhány nappal halála előtt még felkelt kórházi ágyából, hogy megnézze utolsó alkotásának próbáját. Az együttes vezetését Gil Roman francia származású táncművész-koreográfus vette át, aki 1993 óta a Béjart Ballet helyettes vezetőjeként segítette Béjart munkáját.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ