Meghalt Michael Kidd
Dátum: 2007. december 25., kedd, 11:35
Kilencven két éves korában Los Angeles-ben hétfőn elhunyt Michael Kidd amerikai koreográfus, aki számos sikerfilm táncjeleneteit köszönheti a mozivilág.

Kidd legnagyobb sikerét az 1954-es Stanley Donen-film, a Hét menyasszony hét fivérnek viharos táncaival aratta, de dolgozott számos világsztárral Fred Astaire-től Marlon Brandóig. Magyarországon is népszerű volt a Danny Kaye főszereplésével készült ugyancsak 1954-es Kopogd le a fán!, amelyben a kiváló komikus botcsinálta táncos lesz, és ő irányította Julie Andrews-t a Sztár-ban (1968) Barbra Streisandot és partnereit a Hello, Dolly-ban (1969) is. Komponált koreográfiákat színház számára, és dolgozott a televízióban, ez utóbbiak közül legismertebb munkája a Mihail Barisnyikov orosz balettcsillag hollywoodi szereplését örökítette meg.

Mivel koreográfia-kategóriában nincsen Oscar-díj, a Los Angeles-i filmakadémia 1997-ben különleges Oscarral tüntette ki Michael Kiddet „a tánc- és a filmművészetért tett szolgálataiért"

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ