Történelmi vizit
Dátum: 2008. január 4., péntek, 20:32
A modern táncművészet egyik atyamesterének táncegyüttesét köszöntjük Budapesten, a Tavaszi Fesztiválon: az Egyesült Államok táncművészete bővelkedik páratlan alkotókban, legendás produkciókban, ám a 2008-ban másodszor Budapestre látogató Limón Dance Company vendégjátékát nyugodtan nevezhetjük történelmi vizitnek.
José Limón a XX. századi amerikai modernek egyik legnagyobb hatású alkotója, kinek nevét a maga kifejlesztette, világszerte elterjedt technikája, s napjainkban is működő, több mint hatvan éve alapított, klasszisokból álló társulata őrzi. Limón 1972-ben elhunyt, de remekműveit, örökségét ma is elhivatottan vigyázza és gondozza a José Limón Dance Company, a fesztivál sztárvendége. Áttételesen pedig nem csak ők: a mozgás szenvedélyét, szépségét és okosságát elemi erővel felmutató Limón-stílus és technika a mai modernek sokaságának jelent kiindulópontot.

A Mexikóból az Egyesült Államokba gyermekfejjel átkerült, festőművészként induló José Limón delejes erejű táncosként és újító szellemű táncalkotóként vált halhatatlanná. Munkáit a komplex világlátás, mélységes erkölcsiség, társadalmi felelősségvállalás alapvetően jellemzi.

Tökéletesre csiszolt kompozícióiban megjelenik vallás- és társadalomképe, érzékenysége. Kodály alkotására komponált Missa Brevise (1958) Kelet-Európa szabadságharcai, The Unsungja (1970) pedig Amerika őslakóinak emlékezete előtt tiszteleg. A Budapesten legutóbb 1998-ban járt, világhírű társulat programjában a modern tánc egyik apostolának mesterműveivel találkozhatunk ismét, de a háromféle programban Limón kimagasló pályatársainak, Jirí Kyliánnak és Susanne Linkének egy-egy műve is helyet kap.

Limón Táncegyüttes a Művészetek Palotájában
Március 22. 19.00 / Március 23. 15.00, 20.00, / Március 24. 15.00, 20.00
http://www.festivalcity.hu/btf2008/?t=k&s=limon/
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ