B mint Béjart
Dátum: 2008. január 9., szerda, 16:57
Január 29-én kedden 18-órakor a Francia Intézet és a Nemzeti Táncszínház – a Belga és a Svájci Nagykövetségekkel közösen – a nemrég elhunyt Maurice Béjart emléke előtt tiszteleg.

Az emlékezés két részből áll: bevezetésként Markó Iván és Keveházi Gábor személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést követően - melyet Lőrinc Katalin vezet - a Marcel Schüpbach által készített, 2001-ben forgatott, „B mint Béjart"című francia dokumentumfilmet vetítik, mely végigköveti a koreográfust a „Fény" című balettja létrehozásában egészen a premierig.

Program

18.00 óra

A Francia Intézetben Keveházi Gábor és Markó Iván személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést Lőrinc Katalin szakújságíró vezeti.

19.00 óra

A "B comme Béjart" című film vetítése. Marcel Schüpbach dokumentumfilmje a koreográfus "Lumiere" című balettjének létrejöttét követi nyomon (Svájc/ Franciaország/Belgium, 2002,  92’, francia nyelven, angol feliratozással).

                                     Maurice Béjart 

Maurice-Jean Berger néven született 1927. január 1-jén, Marseille-ben.

A táncosból lett koreográfus Párizsban debütált. Sikerei és tehetsége révén hamar bemutaktozhatott a Londoni, majd pedig Stockholmi színpadokon is.

1960-ban Maurice Huisman meghívására Brüsszelbe ment dolgozni, ahol megalapította a Ballet du XX. Siecle együttest, egy nemzetközi társulatot, mellyel bejárta az egész világot. Legnagyobb sikerei között olyan világhírű koreográfiák szerepeltek, mint a Jorge Donn nevével fémjelzett Bolero, vagy a Rómeó és Júlia.

Béjart 1970-ben Brüsszelben iskolát is alapított, Mudra néven, mely sok neves művészt adott a balett világának. Tanárként is legalább olyan sikeres volt, mint táncosként és koreográfusként.

A pályán eltöltött hosszú évtizedek alatt neves művészek kerültek ki a keze alól, többek között a Győri Balett alapítója, Markó Iván.

1987-ben Svájcba, Lausanne-ba helyezte át társulatát, mely Béjart Ballet Lausanne néven vált világhírűvé. Koreográfusként a különböző kultúrák kifejezése (Bhakti, Golestan, Kabuki, Dibouk, Pyramide) és a nagyon tág körű zenei repertoár (Bouleztől Wagnerig) jellemzik.

Olyan felejthetetlen előadások fűződnek a nevéhez, mint a már említett Bolero, vagy az Orfeusz, a Tavaszünnep, a Don Juan, az Egy vándorlegény dalai, A tűzmadár és A menyegző.

Utolsó, „80 perc alatt a Föld körül" című darabjának rendezése közben, hunyt el 2007. november 22-én.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ