Kötet jelent meg Lázár Ervin naplóiból
Dátum: 2008. január 12., szombat, 12:23
Nem a dörmögő, meseíró bácsi, hanem az önmagával viaskodó, bölcs ember rajzolódik ki Lázár Ervin író könyvbe szerkesztett naplóiból – mondta a kötet szerkesztője, Ács Margit.

A szerkesztő elmondta, hogy a rendszertelenül vezetett, olykor időbeli és témabeli átfedéseket is tartalmazó füzetek alapján az olvasó nem az egy éve elhunyt író életét, inkább alkotófolyamatát tudja rekonstruálni.

Az Osiris Kiadó gondozásában megjelent kötetből kiderül: a könnyed, gördülékeny nyelvezetű művek születésekor Lázár Ervin megküzdött azért, hogy világlátását beépítse az emlékeiből építkező, tökéletes nyelvhasználatra törekvő írásokba.

A Lázár Ervin: Napló című, 370 oldalas kötetben a hat jegyzetfüzet tartalma változtatások nélkül szerepel. A füzetek első oldala fakszimile formában is látható a belső címoldalakon.

A lapokon novellaötletek, íráskezdemények, egy-egy formálódó mesealak neve, olvasmányokhoz, rádióműsorokhoz fűzött megjegyzések, baráti látogatások, telefonbeszélgetések utáni benyomások szerepelnek, de a természethez közel álló író kisszékelyi házukban való tartózkodásai alatt a madarakról, fákról is írt bejegyzéseket - sorolta Ács Margit.

Az inkább munkanaplóként, semmint folyamatos életbeszámolóként értelmezhető füzetekben eszmefuttatások, futó gondolatok is olvashatók, de az is kiderül, hogy a "könnyednek tartott író milyen irtózatos küzdelmet folytatott az írással, milyen csipkelődő iróniával szemlélte önmagát és környezetét" - mondta a szerkesztő.

Példaként említette, hogy a naplókból kiderül: volt olyan időszak, amikor Lázár Ervin nap nap után nem tudott írni, majd egyszer csak megindult, és csaknem javítás nélkül született meg egy novella.

Az olvasót számos lábjegyzet segíti abban, hogy eligazodjon a naplóban szereplő személyek és helyszínek között, de azt is jelzik, hogy az egyes naplólapokon született mese vagy novella végül mikor és milyen cím alatt jelent meg.

Lázár Ervin író, elbeszélő, meseíró 2006. december 22-én, hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el. A leginkább meséiről ismert szerző sajátos hangú, nyelvi játékkal, humorral és szeretettel teli történetei a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerűek. Filmszerű stílusa miatt írásaiból számos rádiós, színpadi és filmes feldolgozás készült.

Lázár Ervint 1974-ben József Attila-díjjal, 1980-ban Művészeti Alap Irodalmi Díjjal, 1981-ben pedig Állami Ifjúsági Díjjal tüntették ki. Déry Tibor-jutalomban 1990-ben részesült, 1992-ben elnyerte a Soros Alapítvány Életműdíját, 1996-ban kapott Kossuth-díjat.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Jobb elkárhozni, mint egyedül üdvözülni."
Henri-Frédéric Amiel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ