Sziklarajz-képregény
Dátum: 2006. február 3., péntek, 10:34
Egyéni hangvételű, markáns előadásaival a TranzDanz társulat vitathatatlanul a magyar kortárs táncélet meghatározó tényezője. A Sziklarajzokban Kovács Gerzson Péter, aki a darab koreográfusa és táncosa is egyben, a néptánc és a kortárs tánc közötti átjárás, a két mozgásvilág ötvözésében rejlő potenciált mutatja meg. A táncos és a színpadon partnereiként megjelenő zenészek között kialakult párbeszéd a mindkét műfajban meglévő virtuozitás lehetőségeit villantja fel. – Február 9-én és 10-én 20-órakor a Trafóban.

A TranzDanz hagyományaihoz híven a koreográfus ismét élőzenére komponálta művét. A Sziklarajzok című előadásban egymást egészíti ki a kortárs zene és a tánc. Az autentikus néptánc hagyományát, a magyar “parasztzenét”, a városi cigány-muzsikát ötvözi a tánc, a dzsessz és a XX. századi zene elemeivel. Így áll össze a sajátosan magyar, ám univerzális színpadi nyelvezet. A zenét Kovács Ferenc (Dresch Quartet, Djabe, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band) szerezte, a zenekar neves zenészekből áll: Oláh Kálmán, hegedűn játszik, Novák Csaba bőgőzik, Tabányi Antal, a híres zenész család klasszikus képzettségű fiatal szólistája és a szerző, Kovács Ferenc ugyancsak hegedül.


„A TranzDanz darabja a lelkiismeretfurdalásos divatok, a tömegfogyasztásra gyártott buta bóvli, a kommerszizált ’elit-kultúra’, a marketing-érték elől barlangokba, rezervátumokba menekülő gondolat lenyomata, mai sziklarajz-képregény.” (Kovács Gerzson Péter a Sziklarajzokról)

A Sziklarajzok ősbemutatója 2002 őszén volt a MU Színházban a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. 2003. májusában a Tánc Fesztiválján, az Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon Veszprémben a TranzDanz bemutatta a darabot, ahol a koreográfus a Legjobb Férfi Előadóművész díját kapta. 

KGP TranzDanz nevű együttesével kezdettől olyan előadásokat alakít színre, amelyekben a tényleges fizikai határok szűkítésével a láthatatlan, a megfoghatatlan élmények világa nyitódik fel.”  (Péter Márta – Ellenfény)

Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter táncművész, koreográfus és látványtervező 1987-ben TranzDanz néven alakított kortárs táncegyüttest Budapesten. 1991-ben - többéves franciaországi távollét után hazatérve – színpadra vitte a mára emblematikussá vált darabját, az Ideiglenes címet, amely a helyi kulturális bázison alapuló magyar kortárs tánc első áttörése volt és a párizsi Bagnolet Nemzetközi Koreográfus Versenyen több díjat is nyert.

A TranzDanz tulajdonképpen egy társulat nélküli társulat, azaz egy folyton megújuló formáció, amelyben a táncművész, koreográfus és látványtervező Kovács Gerzson Péter minden előadáshoz  más és más táncosokat gyűjt maga köré. Az általa létrehozott táncnyelv részben néptáncos múltjából ered, részben kortárs technikák innovatív alkalmazásával alkot egyedi és összetéveszthetetlen mozdulatvilágot, melyben egyaránt felfedezhetünk utalásokat az archaikus kultúrák jelképeire és a ma globalizált világának képeire. Ebben a sajátos, képzeletbeli folklórban kitüntetett szerepet játszik a darabokat kísérő élőzene. A mozgás és a zene ötvözése mellett Kovács Gerzson Péter általában komplex eszköztárral dolgozik: munkáit meghatározza a vizuális-, az akusztikus- és a mozgás-elemek játékos dinamikája.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ A könnyű gondok beszélnek, a súlyosak némák."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ