Hírek
Ifj. Nagy Zoltán, Kossuth-díjas balettművészünk, a magyar táncművészet egyik meghatározó személyisége 2008 márciusában hunyt el. 42 évet élt. Ifj. Nagy Zoltán 1985-től volt tagja a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének; 1987-ben már magántáncos, 1995-től vezető szólista.
Hírek
Az augusztus végén, a Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon előzetesen bemutatott koreográfia egy alkotói folyamat szerves része. A tavalyi Instinct kapcsolatnélkülisége után Frenák Pál egyedi táncszínháza most a szövevényes és bonyolult viszonyaink mögött rejlő érzelmek világába enged bepillantást.
Hírek
Kitáncol egy tévés táncversenyből Nagy-Britanniában a legbotlábúbb versenyző, mert attól tart, hogy megnyeri.
Hírek
November 7-én 20-órai kezdettel világpremiert láthatnak a Trafóba látogatók: Salva Sanchis a fiatal, spanyol származású, Brüsszelben alkotó művész a világhírű Anne Teresa De Keersmaeker vezette ROSAS társulat táncosa és koreográfusa lép színpadra. A társulat 500 pár füldugót is rendelt a közönségnek. Hogy miért? Érdemes eljönni és megnézni, meghallgatni és megfejten a koreográfiát! - A tükörben látható tárgyak közelebb vannak, mint ahogy tűnnek...
Hírek
Barta Dóra koreográfus, Osvaldo Golijov Lorca-operájára (Ainadamar) készít tánc bemutatót, a kecskeméti Katona József Színház Ruszt József színpadán. A koreográfia nem követi a operalibrettó történetét, felhasználja azt, de több helyen el is tér tőle, elsősorban Lorca legismertebb műveiből ihletve.
Hírek
Gergye Krisztián májusban bemutatott táncelőadása, a Melankólia ezúttal megújult formában látható október 30-án és 31-én a Trafóban. A debreceni Alternatív Színházi Szemlén eredményesen szerepelt darabra azoknak is érdemes eljönniük, akik tavasszal már látták. A darabban kiemelt szerepet kap az élőzenei kíséret: a Mozartot, Purcellt, Bachot, Mahlert és Schnittkét ötvöző montázs Philipp György és Szakács Ildikó káprázatos előadásában szólal meg a táncosok mozdulatsorai alatt.
Hírek
A Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként a Műhely Alapítvány idén is, immár negyedik alkalommal, megrendezi Nemzetközi Táncfilm Fesztiválját. A programsorozat 4 naposra bővült, október 16-19-ig tart, melynek helyszíne a megújult Toldi Mozi lesz.
Hírek
A kis herceg című mesebalettet mutatják be a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei vasárnap délután a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban - közölte a balettiskola igazgatója.
Hírek
120 táncos, kórus és nagyzenekar tölti meg a színpadot Keveházi Gábor és Markó Iván unikális táncfantáziájában, a Beethoven IX. szimfóniájára komponált Emberi Himnuszban. A 2006. májusi bemutató óta tizenegyszer teltházat vonzó előadás – mely Sanghajban is zajos sikert aratott – október 17-én és 18-án újra látható a Művészetek Palotájában.
Hírek
Tíz kivételes tehetségű, klasszikus képzettségű táncos, tíz lenyűgözően hajlékony, tökéletes test mozog a Coldplay és Massive Attack kapcsán ismert Jon Hopkins elektronikus kompozícióját és Bartók V. vonósnégyesét ötvöző zene sodró ritmusára. Tíz táncos, akik zsigereikbe szívták Wayne McGregor koreográfiáját. A londoni Random Dance Entity című produkcióját csodálhatják meg október 3-án és 4-én 20-órai kezdettel a Trafó színpadán.
Hírek
November 23-án 19-órakor látható a Mojszejev Táncegyüttes a Papp László Budapest Sportarénában.
Hírek
A Kalevala a finn nép ősi életéről, a világról alkotott képzeteikről, és rendkívüli képességekkel rendelkező hősökről szól. Az áprilisi bemutató után Horváth Csaba koreográfus visszatér a varázslatos erővel bíró eposzt feldolgozó darabjával.
Hírek
A Dortmundi Balett igazgatóját, Xin Peng Wangot már hosszabb ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy koreográfiát készítsen Prokofjev zenéjére. A Rómeó és Júlia 2007. októberi premierjét a német közönség vastapssal honorálta, a kritika pedig az alkotó eddigi munkássága megkoronázásának nevezte a produkciót. Szeptember 18-án 19-órától a hazai közönség is megtekintheti az előadást a Művészetek Palotájában.
Hírek
December 13-án és 14-én 20-órai kezdettel láthatják Ágens és társulata produkciójában az Ira – düh– című előadást a MU Színházban.
Hírek
A 2008-as év utolsó hónapjaiban, valamint 2009 januárjában a Magyar Nemzeti Balett együttese a nemzetközi balettművészet kiválóságait látja vendégül.
Hírek
Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett november 29-én mutatja be a Seherezádé című balettet. Markó koreográfiájában az Ezeregyéjszaka világa és a mai valóság egymásba játszik, középpontban ezúttal is a mai ember problémái állnak.
Hírek
Továbbra is hatalmas az érdeklődés a Mojszejev Táncegyüttes november 23-i, Papp László Budapest Sportaréna-béli fellépései iránt, hiszen mind a délutáni, mind az esti előadásra már csak korlátozott számban maradtak belépők a pénztárakban. Éppen ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy 25-én, kedden 19 órai kezdettel egy harmadik előadást is meghirdetnek. A világhírű táncegyüttes november 20-án Szegeden, 21-én Pécsett, 24-én Miskolcon is fellép.
Hírek
Október 28-án este 8-órától láthatják a Nyisd ki a szemed, ha alszol és csukd be a szád, ha beszélsz – avagy semmit Berger Gyuláról című kortárs táncszínházi előadást Aurore Aulong francia multimédia művész és a Zero Balett közös produkciójában, a Bakelit Multi Art Centerben.
Hírek
A színpadon hét, ereje teljében lévő dinamikus táncos, köztük a társulat művészeti vezetője, Crystal Pite. A kanadai koreográfus a klasszikus elemek, kortárs technikák és improvizáció ötvözésével gyúrja előadássá zabolátlan energiáit.
Hírek
Október 13-án és 20-án lesz a Kortárs Koreográfusok Estje X. – Jubileumi előadása - ami a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttesének produkciója a Nemzeti Táncszínházban.
Hírek
Platón Lakoma című dialógusában, az Erószt dicsőítő beszédek egyikében a szerelmi vágy az emberi természet lényegi sajátja, éppen arra hivatott, hogy egyesülni hajtson, kényszerítsen bennünket: ami kettő volt, a szerelemben ismét „egy” legyen. (Zeusz volt ugyanis, aki kettévágott bennünket, s így lett az „androgünoszból”, a még egyben lévő „férfinőből” kettő, férfi és női nem. Erről szól ez a mítosz: azért keressük, kutatjuk másik felünket, hogy ismét „egyek” – egészek – lehessünk.)
Hírek
Életének 95. évében csütörtökön elhunyt Téri Tibor táncos, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének első főtitkára - tudatta a szervezet.
Hírek
„A szatír eredetileg egy képzeletbeli természeti lény, az isten és a bak összetétele, mely az õsi, természetes állapotot kereső vágy szülötte. (…) nem a keresztény, de még csak nem is a harmonikus, kulturált görög világ terméke, hanem eredendõen barbár gyökerű.
Hírek
Nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol feltehetően a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A francoisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én mindenféle tárgyalás és bírósági ítélet nélkül kivégezték.
Hírek
A világhírű rendező-koreográfus, Nagy József: Sho-Bo-Gen-Zo (Az igazlátás ösvényei) című produkciójának magyarországi bemutatójával szeptember 22-én veszi kezdetét a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a baranyai megyeszékhelyen - közölte a szervező Pécsi Balett igazgatója hétfőn, sajtótájékoztatón.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ