Hírek
A Peeping Tom nem először jár Magyarországon: Le jardin („kert”) című előadásukat 2005 őszén láthatta a Trafó közönsége. A belga társulat akkor egy negyvenes éveiben járó pár mindennapjain keresztül szembesített bennünket félelmeinkkel, gyengeségünkkel és hibáinkkal. A 2006-ban bemutatott Le Salon („nappali”) középpontjában az öregség, a haláltól való félelem és az emberi önzés álltak. Az idei évadban a trilógia harmadik és egyben utolsó részét láthatják az érdeklődők.
Hírek
Négy táncosnő a színpadon, négy körülhatárolható személyiség, négy egyéni világ. Egy dologban azonban mégis azonosak: gyönyörűek, törékenyek és egyedül vannak. Kelemenis-koreográfia a letisztultság és az egyszerűség jegyében: december 19-én és 20-án 20-órától a Trafóban.
Hírek
Elhamvasztották Maurice Béjart francia balettművész, koreográfus holttestét, hamvait az Északi-tengerbe szórják – jelentette be kedden a néhai művész társulatának, a Béjart Ballet Lausanne-nak a szóvivője.
Hírek
November 22-én elhunyt Maurice Béjart francia balettművész, koreográfus, a kortárs balett kiemelkedő alakja és nagy újítója.
Hírek
Bajári Leventének, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosának és Várnagy Kristófnak, a Frenák Pál Társulat tagjának ítélték oda az idén a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat – közölte a díjat gondozó alapítvány nevében Molnár Zita.
Hírek
A Művészetek Palotája Emberi Himnusz című produkcióját november 15-én mutatják be – a kínai magyar kulturális hetek keretében – a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, s játsszák még másnap is a Grand Theatre-ben. A kínai szervezők mindkét este telt házra számítanak Ázsia legnagyobb – majdnem kétezer férőhelyes – és legkorszerűbb színházában.
Hírek
Elhunyt Igor Mojszejev világhírű orosz koreográfus pénteken, 102. életévében. Három napja nem volt tudatánál, s egy moszkvai kórházban halt meg pénteken – jelentették be az orosz fővárosban.
Hírek
Először lép fel Magyarországon a kanadai La La La Human Steps; a québeci együttes alapító-koreográfusa, a világhírű Éduard Lock legújabb alkotásával vendégszerepel november 1. és 3. között Budapesten, a Művészetek Palotájában – közölték a szervezők.
Hírek
Október 25-én csütörtökön 15-órakor kezdődik a Bozsik Yvett Társulat: Varázscirkusz című előadása a Művészetek Palotájában. A produkciót Mozart A varázsfuvola című operája, illetve a 2006 őszén, szintén a Művészetek Palotájában készült, Varázsfuvola című táncelőadás tapasztalatai ihlették. Az a Varázsfuvola-változat - bár rengeteg benne a játékosság - elsősorban felnőtteknek szól az életről, a halálról, a szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről.
Hírek
Egy táncos díva arcképe címmel a 80 éve született Lakatos Gabriella balettművész emlékére nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Magyar Állami Operaház épületében.
Hírek
A Budapest Táncszínház legújabb bemutatójának programjában Földi Béla és a holland koreográfus Neel Verdoorn egy-egy darabját láthatja a közönség. A premier október 26-án 19-órától lesz a Nemzeti Táncszínházban.
Hírek
Négy nő viszonya feketén-fehéren, ahogy Yasmeen Godder izraeli koreográfusnő látja. A Sudden Birds egy fesztültséggel és érzelmekkel teli világot képez le megdöbbentően egyenes és őszinte módon.
Hírek
A Bakelit M.A.C. egy kilencedik kerületi több-mint százéves gyárkomplexum területén már két éve az L1 Táncművek által szervezett kortárs táncelőadások helyszíne. A 2007/2008-as évadtól az underground gyárszínház programjai színesítésével, épülete folyamatos bővítésével és fejlesztésével várja közönségét.
Hírek
December 11-én 19.30-kor lesz Horváth Zsófia - Herczku Ágnes: Arany és kék szavakkal című előadásának premierje a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában.
Hírek
Minden idők talán legrajongottabb táncfilmjének, Carlos Saura Carmenjének egyik vezető szerepét, Cristinát táncolta az a Cristina Hoyos, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként, társulatával látogat el hozzánk.
Hírek
Bár Maurice Béjart nem érte meg utolsó előadásának, a 80 perc alatt a világ körül című balettnek bemutatóját, művészete és minden bizonnyal társulata is tovább él: a december 20-i bemutató után a Béjart Ballet Lausanne (BBL) világkörüli turnéra indul. Két évre kötöttek le előadásokat és a társulatnak további egy évre van szerződése a svájci várossal.
Hírek
November 25. és december 2. között a japán butoh táncos, „Junyiko” tart ingyenes kurzust a Sirály pincéjében, amit december 1-jén és 2-án 20h-tól a „Neighbourhood Bell” munkabemutató és performansz zár.
Hírek
A Művészetek Palotájának az Emberi Himnusz című produkcióját csütörtökön rendkívüli sikerrel mutatták be a ma már világhírű Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, a kínai magyar kulturális hetek keretében.
Hírek
Sokadszor láthat a Müpa közönsége ezzel a címmel előadást a Magyar Nemzeti Balett művészeitől – a programnak azonban csak a címe és a kerete azonos, a részletek időről-időre megújulnak.
Hírek
Novák Ferenc – Tata – a kifogyhatatlan beszédű és sugárzó egyéniségű táncpápa most – életében tán először – „kívülről”, művészeti producerként figyeli fia, Péter és együttese, a Honvéd Táncszínház legújabb vállalkozását a Nemzeti Táncszínházba befogadva. Ugyanis pár éve ő volt az ötletadó, amikor fölvetette, hogy a Carment – ezt a világszerte ismert, emblematikus figurát tán meg kéne forgatni a „régi jó békeidők” magyar kulisszái között, abban az első világháború előtti, utólag idillinek gondolt, de mégis fojtottan lőporos hangulatban...
Hírek
Bozsik Yvette, aki az én eddigi élményeim szerint mindig a fájdalomra, kínra, gondra koncentrált táncműveiben, most kisgyerekes anyukaként talán meglágyult. Varázscirkuszának – amely legközelebb november 15-én délután 3 órakor lesz látható a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában – nagyon lelkes közönsége volt 0-tól 8-10 éves gyerekekig, bár teltház azért nem volt.
Hírek
Mintegy kétezer meghívott vendég - többségében barátai és pályatársai - köszöntötték a hét végén Németország leghíresebb íróját, az irodalmi Nobel-díjas Günter Grasst 80. születésnapja alkalmából.
Hírek
2007 őszén a Magyar Állami Operaház balettegyüttese – A Magyar Nemzeti Balett színei – klasszikustól a modernig címmel – kétrészes estet rendez az együttes sztárjainak részvételével. A produkció megtekinthető október 29-én, november 13-án és 26-án a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
Hírek
A Kártyavár címû darab, az egyik legtermészetesebb emberi kapcsolat, a szülõ és gyermek közti viszony milyenségét kutatja. Mi történik akkor, ha a kapcsolat eltér az ideálistól?
Hírek
Október 11-én 19.3-kor lesz a Dream Team Színház: A 3 kor (tánc-vízió Szilvásy Edit szobrászművész műveinek felhasználásával) című bemutatója a Nemzeti Táncszínház - Refektóriumában.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ