Marozsán Erika táncol a Bálban
Dátum: 2011. október 4., kedd, 9:50
A Bozsik Yvette Társulat Marozsán Erikával és Vati Tamással a főszerepben újítja fel a 2004-ben már bemutatott darabját, a Bál, avagy a táncos mulatság című koreográfiát, amelyet a Nemzeti Táncszínházban mutatnak be Budapesten.

A darabot, amelyet Ettore Scola A bál című filmje ihletett, szombaton tűzik műsorra a budai várbeli teátrum színháztermében.

2010 egyik kiemelkedő zenés színházi sikere volt Bozsik Yvette rendezésében a Cabaret című musical, amelyben Sally Bowles szerepét Marozsán Erika játszotta. A közös munka szinte magától értetődően kínálta az ötletet, térjen vissza a színésznő táncos „múltjához”.

„Az egyik Cabaret próba alatt jegyezte meg Bozsik Yvette, mennyire sajnálja, hogy nincs több táncos jelenet az előadásban, mert örömmel mutatná meg a képességeimet a műfajban Egyik este hozott egy DVD-t, azzal, hogy nézzem meg, mert szeretné, ha eltáncolnám a női főszerepet” – idézte fel az előzményeket Marozsán Erika.

Mint elmondta, különös munka volt a felkészülés, mert egyedül kezdte kikísérletezni, hogyan lehet megtanulni egy koreográfiát felvételről. „Ha a képet nézi az ember, az tükörszerűen jelenik meg, a jobb kar balnak látszik és fordítva - ez egészen érdekes állapot. Ezért szükségem volt rá, hogy táncosok próbateremben tanítsák be a művet, most már a DVD segítségével otthon tudom csiszolgatni a szerepet” – jegyezte meg.

A darabról szólva elmondta, igaz, hogy Ettore Scola 1983-as filmje ihlette, valójában azonban Bozsik Yvette gondolatait, érzelmeit tükrözi a koreográfia, amely remek lehetőséget ad az emberi karakterek groteszk és humoros ábrázolására.

„Nagyon nehéz lefordítani egy táncos darabot, mert az olyan, mintha elmesélnénk egy költeményt. Egy pár megérkezik a bálterembe, és ott mindenféle vágyak, elfojtott szenvedélyek lobbannak fel. A második felvonás kicsit elvontabb, a férfiak és a nők külön halmazokat alkotva próbálnak mégis közelebb kerülni egymáshoz” – fogalmazott Marozsán Erika.

A színésznő lágynak, levegősnek tartja Bozsik Yvette táncstílusát ebben a darabban. Az elején furcsa volt a tudat, hogy nem szólalhat meg a színpadon, mégis nagy érzelmi változásokat kell kifejeznie. A próbák finisében azonban már „otthonosan” érzi magát a szerepben. A tanulás roppant nehéz volt, de hihetetlen eufória, hogy már organikussá vált számára ez a jelrendszer, és most az látszik különösnek Marozsán Erika számára, hogy újra beszélni fog.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ